Geen producten (0)
Momenteel nog geen berichten aanwezig

Welke voer is de beste keuze voor mijn hond?

 

Wanneer je je eerste hond aanschaft zijn er veel zaken waar je keuzes in moet maken. Welke mand, welke riem, wel of geen bench. En natuurlijk: wat ga ik mijn hond te eten geven? Koop je hond altijd bij een goede en betrouwbare fokker. Deze zal het welzijn van de puppy’s altijd op de eerste plaats zetten en je daarom graag adviseren over voeding. Een goede brok is belangrijk voor de hond, hiermee reinigt hij zijn gebit. Goed kauwen zorgt ervoor dat er zich minder snel tandsteen op de tanden en kiezen vormt.

Moet ik rasspecifiek voer geven aan mijn hond?

Een aantal bekende merken diervoeding brengt speciale voeders op de markt voor rashonden. Speciaal voer voor de Duitse herder, voor de bouvier, voor de teckel en de border collie. Als eigenaar vraag je je wellicht af of het nodig is dat je je hond een dergelijk voer geeft. Vaak hebben de makers er wel goed over nagedacht. Ze hebben aan deze brokken stoffen toegevoegd die goed zijn voor dit ras. Ook is nagedacht over de textuur. Een kleiner ras zal immers een voorkeur hebben voor een kleiner formaat brok, terwijl een grote hond het niet uitmaakt. Deze rasspecifieke brokken zijn vaak wel duurder dan standaard brokken. Of ze kwalitatief beter zijn, daarover zijn de meningen verdeeld.

Waarom moet ik mijn hond afgepast voeren?

In tegenstelling tot katten hebben honden soms de neiging om hun hele bak voer in één keer leeg te maken. Sommige rassen hebben daarbij de neiging om te dik te worden. Dat is niet goed voor hun gezondheid. Ze kunnen problemen krijgen met hun heupen en rug en daarnaast andere problemen die ook voorkomen bij mensen met overgewicht zoals hartproblemen. Als je hond zijn voer niet gedoseerd kan eten, geef hem dan meerdere keren over de dag een portie. Zo kun je precies zien hoeveel hij eet en kun je dit dus doseren op de gewenste hoeveelheid.

Mag ik mijn hond een tussendoortje geven?

Natuurlijk wil je je hond af en toe verwennen met wat lekkers. Geef je hond gerust een kauwstaafje o hondenkoekje om hem te belonen. Maar maak hier geen dagelijkse of zelfs meerdaagse gewoonte van. Een lekkernij moet een uitzondering zijn. Geef het bijvoorbeeld als je thuis komt van het werk en je hond is blij dat de baas er weer is. Of als de hond braaf is  geweest bij dierenartsbezoek. Kies een snack met zorg uit. Een snack waar de hond goed op moet kauwen dient gelijk als reiniging voor het gebit.

Hoe maak ik van mijn hond een gehoorzame hond?

 

Een hond wordt niet vals geboren, maar vals gemaakt. Dat is een gevleugelde uitspraak van hondenkenners. En het is absoluut waar. Een hond moet als puppy goed worden getraind en goed leren wat wel en wat niet mag. Als de baas dat consequent doet dan kan ook een pitbull, een herder of een dobermann gewoon een betrouwbare huishond worden. Alles valt of staat met een consequente opvoeding waarin de hond vanaf dag 1 leert wat wel en niet mag.

Begin meteen met de opvoeding

Wanneer je je pup in huis krijgt is hij rond de 9 weken oud. Een paar dingen heeft hij als het goed is al in de kennel geleerd. Maar zindelijk worden moet hij nog oefenen. Aangezien in huis plassen en poepen geen pretje is, heeft dat bij veel eigenaren de hoogste prioriteit. Neem de hond mee voor een plasje zodra hij wakker wordt en ook als hij gespeeld heeft. Je kunt in de bench speciale onderleggers leggen die je gemakkelijk kunt weggooien terwijl de ondergrond schoon blijft.

Hoe voorkom ik dat mijn puppy alles sloopt?

Jonge hondjes hebben de neiging hun vlijmscherpe tandjes overal in te zetten. Ook in je nieuwe schoenen en je nieuwe tas. De pup weet niet beter en moet dus leren dat dat niet mag. Zet je schoenen dus weg en geef de hond voldoende speelgoed waar hij wel in mag bijten. Als hij iets doet dat niet mag, dan is het zaak hem meteen duidelijk te maken dat dit niet de bedoeling is. Dat doe je uiteraard met woorden. Een dier straffen mag nooit een optie zijn. Zeker niet door te slaan of te schoppen, maar hopelijk is deze toevoeging overbodig. Als een hond consequent leert dat iets niet mag dan zal hij het zeker na een paar keer proberen niet meer doen.

Veilig met je hond naar buiten

Leer je pup van het begin af aan dat hij niet tegen vreemden op mag springen bij het uitlaten. Het beste is om de hond te leren anderen te negeren en zich alleen op zijn eigen bezigheden te concentreren. Zo worden ook hulphonden getraind. Nu hoeft jouw chihuahua vast geen hulphond te worden, maar het is wel fijn als hij bepaalde vaardigheden meepikt. Dan kun je ook gewoon met de hond op pad zonder dat je voortdurend bezig bent om hem overal weg te trekken en dat mensen liever een straatje om lopen als ze je met je hond zien aankomen. Als je bepaalde basisvaardigheden direct toepast maak je van je hond een betrouwbare vriend voor het leven.

Hoe leer ik mijn hond om rustig alleen thuis te blijven?

 

Als je een hond in huis neemt zullen er momenten zijn dat hij alleen thuis is. Als je hele dagen werkt is een hond wellicht niet de juiste keuze qua huisdier, omdat hij per dag minstens 3 tot 4 keer uit moet. Natuurlijk kun je een honden uitlaatservice inschakelen om je hond overdag mee uit te nemen. Maar als de hond alleen thuis is, is het wel de bedoeling dat hij zich rustig gedraagt en niet de hele buurt bij elkaar blaft.

Train je hond al van pup af aan om alleen te zijn

Zodra je je pup in huis hebt is het belangrijk om hem te trainen in alleen zijn. Door de periodes dat hij alleen thuis is steeds een beetje te verlengen kun je je puppy leren om zonder te blaffen of te janken een bepaalde periode alleen thuis door te brengen. Zeker in het begin is het beter om de hond in een bench te zetten zodat hij geen schade kan aanrichten. Als de hond ouder is en je weet zeker dat hij niet gaat slopen als hij alleen thuis is dan kun je de bench open laten of een comfortabele mand of hondenbed neerzetten.

Wat moet ik doen als het niet lukt om de hond alleen thuis te laten?

Als je hond bijvoorbeeld van het ene op het andere moment niet meer alleen thuis kan zijn zonder te gaan blaffen of janken dan kan het zijn dat er iets is gebeurd wat dit heeft getriggerd. Als je kunt aangeven wat er is gebeurd dan kun je daar misschien op inspelen om je hond zijn vertrouwen terug te laten krijgen. Bedenk dat veel honden de behoefte hebben om de mensen en soms ook andere huisdieren te beschermen. Als ze dan alleen gelaten worden dan verliezen ze de controle en dat kan tot onrust leiden.

Kan een gedragstherapeut helpen?

Als het je niet lukt om je hond rustig te laten zijn als hij alleen thuis is, dan kun je eventueel een gedragsdeskundige inschakelen. Kies er 1 die bij je thuis langskomt en die de hond in zijn eigen vertrouwde omgeving observeert. Hij of zij kan vervolgens bepaalde oefeningen doen samen met hond en baas om te zien hoe de hond reageert. Vervolgens kan de gedragstherapeut adviezen geven om de hond te leren om alleen thuis te zijn en het vertrouwen te krijgen dat de baas echt wel weer terugkomt.

Welke hondennamen zijn het populairst?

Jaarlijks worden de populairste hondennamen bekendgemaakt. Net zoals dat gebeurt met namen die aan baby’s worden gegeven zijn ook namen voor honden onderhevig aan trends. In 2020 werden honden het vaakst Luna of Max genoemd. De top 3 voor reuen wordt compleet gemaakt met Buddy op 2 en Joep op 3. Teefjes werden na Luna het vaakst Bella en Pip genoemd. Steeds meer mensen proberen echter een naam voor hun hond te bedenken die niet zo heel gangbaar is. Zo loop je in ieder geval niet het risico dat er vier honden reageren als je de jouwe roept op het uitlaatveld.

Kies een naam die bij de hond past

Steeds meer mensen denken echt goed na voordat ze de naam voor hun hond kiezen. Er worden shortlists gemaakt met het gezin waar vervolgens in gestreept wordt tot er een top 3 overblijft. Daar wordt dan na veel wikken en wegen de naam voor de hond uit gekozen. Zo kan het gebeuren dat honden de meest bijzondere namen krijgen. Soms afgeleid van een stripfiguur, een populaire acteur of andere bekende persoonlijkheid, maar er zijn ook honden die de naam van een mythisch figuur dragen of een dragen of een Griekse God. Bedenk bij het kiezen van een naam voor je hond dat hij er zijn hele leven mee moet doen. Je kunt een naam geven die op dat moment heel grappig is, maar als je dat na 4 maanden niet meer vindt kun je je hond niet zomaar even een andere naam geven. Het is dus iets om goed over na te denken.

Zal mijn hond luisteren naar zijn naam?

Honden zijn intelligente dieren die graag dingen leren. Als je een puppy in huis krijgt is het belangrijk om hem of haar direct nadrukkelijk bij zijn naam aan te spreken. Als je dat doet dan is de kans groot dat je hond al snel leert dat hij wordt bedoeld als je Max! roept. Het is natuurlijk heel handig als je hond goed luistert naar zijn naam, zo kun je hem gemakkelijk corrigeren of roepen als hij losloopt en zich weer bij zijn baas moet melden.

Moet ik de stamboomnaam van mijn hond aanhouden?

Wanneer je een hond met stamboom koopt dan heeft deze bij de fokker al een naam gekregen. Vaak wordt er met het alfabet gewerkt waarbij de puppy’s uit een nest dus allemaal een naam krijgen met dezelfde beginletter. Natuurlijk is het niet verplicht om je hond die naam te laten houden. Zodra de hond bij jou woont kun je hem zonder probleem een andere roepnaam geven. Fokkers vinden het vaak wel heel leuk als de nieuwe baas de gegeven stamboomnaam aanhoudt, maar het is zeker geen must.

Hoe leer ik mijn hond alleen thuis te zijn zonder te blaffen?

Je kent het misschien wel: De hond van de buren 3 huizen verderop die alleen thuis is omdat de baasjes aan het werk zijn o om een andere reden afwezig. De hond is daar niet blij mee en blaft en jankt aan één stuk door. Reuze vermoeiend voor de omgeving en natuurlijk ook heel sneu voor de hond. Dus als jij besluit een hond te nemen dan ga je het anders doen. Dit zal bij jou niet gebeuren. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? De kunst is in ieder geval om er direct mee te beginnen zodra je je puppy in huis krijgt.

Leer je hond in stappen om alleen te zijn

Als je puppy vanuit het nest verhuist naar zijn nieuwe huis dan verandert er veel in zijn jonge leventje. Hij komt in een andere omgeving terecht, zonder zijn moeder en nestgenootjes. En ook nog eens met andere mensen dan degenen die hem de eerste weken van zijn leven hebben verzorgd. Dat is wennen. Zorg er dus voor dat je puppy direct het gevoel krijgt dat hij in een veilige omgeving is terechtgekomen met mensen die van hem houden. Het zou mooi zijn als je de eerste dagen niet hoeft te werken zodat je veel aandacht aan je puppy kunt geven. Maar ook dan is het belangrijk om hem te leren dat er niet 24/7 iemand bij hem is. Gebruik een bench waar de pup in gaat als hij een dutje doet. Doe de bench gerust dicht, zodat de hond leert dat het nu tijd is om even zichzelf te vermaken.

Verleng de periodes dat de hond alleen is langzaam

Laat je pup eerst een uurtje alleen en zie of dat goed gaat. Natuurlijk ga je niet van huis, je blijft in de buurt om te controleren of de hond rustig blijft of dat hij toch gaat janken of blaffen. Als de ‘proeftijd’ voorbij is laat je duidelijk zien dat je er weer bent. Neem je puppy mee naar buiten zodat je meteen ook aan de zindelijkheidstraining werkt. Zo leert je hond dat hij niet bang hoeft te zijn dat je niet meer terugkomt als je hem alleen laat. De tijd dat de hond alleen is voer je in de dagen daarna langzaam op naar het aantal uren dat hij alleen thuis zal zijn als je gaat werken of om andere redenen even niet thuis bent.

Wanneer is een oppas of uitlaatservice wenselijk?

Een hond moet iedere dag minstens 3-4 keer worden uitgelaten. Als je hele dagen werkt is het dus nodig dat er halverwege de dag iemand is die deze taak op zich neemt. Een vaste oppas of uitlaatservice is zeer wenselijk. Zo weet de hond waar hij aan toe is. Als je gebruik maakt van een oppas of van de honden uitlaatservice, zorg dan dat je hond goed kennismaakt met deze extra persoon in zijn leven zodat het niet als een verrassing komt dat er ineens een vreemde binnenstapt die hem meeneemt voor zijn uitlaatbeurt.

Goed omgaan met een dominante hond

‘Een hond heeft een baas, een kat heeft personeel’, is een gevleugelde uitspraak onder dierenbezitters. Maar dat de hond een baas heeft betekent nog niet dat hij altijd even goed luistert. Er zijn bepaalde hondenrassen die erom bekend staan dat ze erg dominant kunnen zijn. Dat is best lastig, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hond bepaalt wat er gebeurt. Er is een hilarische sketch van Martine Bijl waarin ze bezoek ontvangt en hen waarschuwt voor de hond door voortdurend te zeggen ‘dat heeft hij liever niet’. Erg grappig, maar het is natuurlijk niet de bedoeling.

Leer je hond wat wel en wat niet mag

Alles valt of staat met een goede start. Een hond leert het makkelijkst als hij nog een puppy is. Wees dus consequent in het trainen van je hond. Mag hij niet op de bank? Verbied hem dat dan vanaf dag één. Wil je niet dat je hond enthousiast tegen iedere bezoeker opspringt? Leer hem dan direct het commando ‘laag’. Als je je hond vanaf het begin leert om te gehoorzamen zal hij dat zonder problemen doen. Hij zal het normaal vinden dat hij niet op de bank mag of dat hij niet tegen mensen op moet springen om ze te begroeten.

Hoe kan ik ongewenst gedrag afleren?

Als je hond iets doet wat je hem graag afleert kan dat best lastig zijn. Soms is het dan nodig om een gedragsdeskundige te raadplegen. Je kunt natuurlijk proberen om je hond zelf het ongewenste gedrag af te leren. Stelregel is daarbij dat straffen nooit een optie is. Als je je hond slaat of opsluit als hij iets doet wat je niet wilt zal dat ervoor zorgen dat je hond bang wordt of agressief. Dan ben je nog veel verder van huis. En het is dierenmishandeling, wat uiteraard te allen tijde verwerpelijk en fout is. Duidelijkheid is wat je hond nodig heeft. Nee is nee. Als hij dat door heeft dan zal het ongewenste gedrag vanzelf verdwijnen. Soms heb je daar een wat langere adem voor nodig, zeker als de hond al wat ouder is.

Dominantie kan ook een voordeel zijn

Een dominante hond beschermt zijn mensen vaak door dik en dun. Dat kan een groot voordeel zijn. Een hond is een roedeldier met uitstekende oren, ogen en reuk. Het gebeurt niet zelden dat de hond waarschuwt voor gevaar, zoals brand of een inbreker. Hij zal alles doen om ‘zijn’ mensen te beschermen. Het is dus belangrijk om de gulden middenweg te vinden tussen dominantie en gedrag dat hoort bij een hond die trouw is tot de dood.

Help, mijn hond heeft iemand gebeten, wat nu?

Natuurlijk hoop je dat je hond nooit iemand pijn doet. Maar toch kan het gebeuren dat de hond bijt. Dit kan, afhankelijk van het formaat van de hond, tot fikse verwondingen leiden. Houd er rekening mee dat je vrijwel altijd aansprakelijk bent voor de schade als je hond iemand bijt. Als het om een duidelijk agressieve hond gaat dan loop je het risico dat de hond door de politie in beslag wordt genomen. Als de hond al eerder heeft gebeten kan er worden besloten de hond te laten inslapen. De eigenaar heeft hier in principe geen zeggenschap meer over.

Training kan soms helpen

Bedenk dat een hond nooit agressief geboren wordt maar vaak agressief gemaakt door zijn opvoeder. Het is heel belangrijk om een hond van het begin af aan te leren dat bijten not done is. Een pup moet leren om zijn tanden uitsluitend in zijn speelgoed of in een bot te zetten en niet in mensenbenen of -armen. Zorg ervoor dat je je hond altijd strikt onder appél hebt en laat hem zeker niet los lopen buiten als de kans bestaat dat hij bijt. Een hond bijt soms niet uit agressie maar uit angst.

Lok een hond nooit uit om te bijten

Het is echt fout om je hond als bijtobject in te zetten. De enige uitzondering hierop is als je in gevaar bent. Een hond is een roedeldier. Hij zal ‘zijn’ mensen als de leden van zijn roedel beschouwen en hen verdedigen als dat moet. Dus als er een inbreker in huis is dan mag je daar de hond gerust op af sturen. Doe dit alleen als je zeker weet dat de hond het bij bijten en vasthouden zal laten en geen zware verwondingen zal aanbrengen. Zorg ook in deze uitzonderlijke situatie voor een goed appél. Los moet direct los zijn.

Kan ik mijn hond trainen als hij te makkelijk bijt?

Als je hond betrokken is geweest bij een bijtincident dan betekent dit meestal dat hond en baas een verplichte training moeten volgen om de hond het ongewenst bijten af te leren. Het is verstandig om hiervoor een deskundige hondentrainer in te schakelen. Na een bijtincident is het immers niet de bedoeling dat je hond nogmaals iemand grijpt. Vaak is er dan geen weg terug meer en is laten inslapen de enige optie.

Welk hondenras past bij mij?

Als je besluit om een hond in huis te nemen dan is het belangrijk om goed na te denken over het ras en het formaat van de hond. Het is mogelijk om met een grote herdershond of een Dobermann op een appartement te wonen, maar ideaal is dit vaak niet. Een kleiner hondenras is daarentegen vaak niet geschikt om urenlang mee te wandelen. Dan zijn er ook nog karakterverschillen tussen de verschillende rassen. Sommige rassen zijn bijvoorbeeld meer geschikt voor een gezin met kinderen dan andere. En dan is er natuurlijk nog ‘het oog wil ook wat’. Een ras moet je qua uiterlijk en uitstraling aanspreken.

Welke rassen zijn geschikt voor kinderen?

Natuurlijk is het allereerst belangrijk dat je kinderen op een goede manier met de hond omgaan. Ongeacht het ras vindt geen enkele hond het prettig als er aan zijn oren of zijn staart wordt getrokken. Labradors, herders en labrador retrievers zijn prima gezinshonden. Een herder is wat feller dan een labrador, maar als je de hond van pup af aan goed opvoedt zal hij de kinderen beschouwen als onderdeel van zijn roedel en ze te allen tijde beschermen. Wil je liever een kleiner ras dan kun je kiezen voor een Beagle of een Schotse Collie of een Border Collie. Ook bepaalde raskruisingen zijn prima geschikt voor een gezin met kinderen. Vaak kan de fokker dit goed beoordelen.

Zijn er ook hondenrassen specifiek niet geschikt als gezinshond?

Er zijn rassen die je beter niet in huis kunt halen als je een gezin met jonge kinderen hebt. De Dalmatiër is daar een voorbeeld van. Veel kinderen vinden deze hond erg leuk, mede vanwege de Disneyfilm met 101 Dalmatiërs, maar het is een hond die soms erg nerveus kan zijn en dat gaat niet altijd goed samen met kinderen. Ook bepaalde vechthonden kunnen minder geschikt zijn voor een gezin met kinderen, hoewel eigenaren van pitbulls claimen dat hun hond volkomen betrouwbaar is omdat hij een goede opvoeding heeft gehad.

Waar koop ik mijn puppy?

Als je op zoek gaat naar een leuke gezinshond, ga dan naar een asiel of naar een betrouwbare fokker. Of een fokker betrouwbaar is, is natuurlijk niet altijd goed te beoordelen. Kies een fokker die slechts 1 of hooguit enkele nesten per jaar heeft en waar de honden deugdelijk zijn gehuisvest. Bekijk de pups als je op bezoek gaat. Zien ze er gezond uit, zijn ze speels en levendig? Hoe ziet de moederhond eruit, is haar vacht in orde en maakt ze een montere en gezonde indruk? Dit soort indicaties kunnen helpen om te beoordelen of de fokker hart voor de honden heeft.

Een hond in huis als je hele dagen werkt, kan dat?

Een hond in huis is leuk en gezellig, maar als je ’s morgens om 7 uur de deur uit gaat en ’s middags om 5 uur weer thuis bent, dan lijkt het niet echt haalbaar. Een hond moet immers meerdere keren per dag uitgelaten worden en hele dagen alleen thuis is niet echt goed voor de socialisatie. Maar toch zijn er mensen die een fulltime baan met een hond combineren. Het kan ook wel, maar je moet dan wel een paar maatregelen nemen.

De uitlaatservice kan uitkomst bieden

In steeds meer plaatsen in Nederland is een uitlaatservice actief. De uitlaatservice haalt je hond thuis op en neemt hem, meestal samen met andere honden, mee naar een uitlaatplaats. Daar mogen de honden vrij rondrennen en spelen. Het kan ook dat de uitlaatservice individueel met je hond gaat wandelen, dat hangt af van de service die de uitlaatdienst in jouw woonplaats biedt. Als het gaat om groepsgewijs uitlaten moet je hond daar natuurlijk wel geschikt voor zijn. Een bijkomend punt is dat je de medewerker van de uitlaatservice moet kunnen vertrouwen, hij of zij krijgt immers toegang tot je woning als je zelf niet thuis bent om je hond op te halen en weer thuis te brengen.

Een behulpzame buur

Een andere optie is een behulpzame buurman of buurvrouw. Misschien woont er in jouw straat wel een gepensioneerd echtpaar dat zelf geen hond (meer) wil maar het heel leuk vindt om dagelijks een stuk te wandelen met die van jou. Zo sla je twee vliegen in één klap: je hond heeft zijn dagelijks uitje en de oudere mensen hebben beweging wat uiteraard goed is voor hun gezondheid. Misschien is dit adres ook geschikt om je hond te laten logeren als je met vakantie of een weekendje weg bent, dan hoef je geen pension te regelen.

Houd in de gaten of het goed gaat

Ook al heb je het goed geregeld, het is belangrijk om in de gaten te houden of je hond gelukkig is met de situatie dat hij regelmatig alleen thuis is. Een hond die gaat janken of blaffen als hij alleen is, is voor niemand leuk. Niet voor omwonenden, maar ook niet voor je hond. Als je hond het echt niet trekt om alleen thuis te zijn dan is het misschien toch beter om een ander huis voor hem te zoeken. Wat kan helpen is een vriendje in huis nemen voor je hond. Een tweede hond, of een kat kan prima gezelschap zijn voor je viervoeter.

Kan de dierenhomeopaat mijn hond helpen?

Wanneer je hond niet in orde is dan ga je natuurlijk naar de dierenarts. Maar soms kan ook hij of zij er niet de vinger op leggen wat nu precies het probleem is. Konden ze maar praten, is een vaak gehoorde opmerking, zowel van dierenarts en als van eigenaren. Als de ingezette therapie met medicatie niet werkt dan kun je overwegen om een consult bij een dierenhomeopaat te plannen. Een homeopaat kijkt anders naar je dier dan een reguliere dierenarts en komt op die manier soms tot verrassende conclusies.

Observatie van je hond 

De dierenhomeopaat observeert de hond het liefst in zijn eigen omgeving. Daarom wordt er meestal een afspraak gemaakt voor een huisbezoek. Trek hier minstens een uur voor uit. Tijdens het bezoek van de homeopaat voor dieren wordt niet alleen je hond geobserveerd. De eigenaar krijgt een lange vragenlijst voorgeschoteld. De dierenhomeopaat stelt namelijk ook vragen die op het oog niets te maken hebben met de kwaal waarvoor je hond moet worden behandeld. Ze gaan deels over zijn gedrag. Hoe is hij naar zijn baasjes toe? Gaat hij goed om met de kat in huis en met de kinderen? Eet hij goed? Hoe is de ontlasting? Aan de hand van deze informatie kan een therapie worden samengesteld die precies is toegesneden op jouw hond.

Een eenvoudige behandeling

De behandeling is eenvoudig. Je ontvangt meestal een aantal korrels. Die moeten worden opgelost in water. Dit drankje geef je aan je hond. Het mag niet door zijn eten en hij mag kort voor en na het ingeven ook niet eten. De behandeling herhaal je nog 1 keer en dan is het afwachten of het middel zijn werk doet. Afhankelijk van de reden van behandeling kan dit snel gebeuren, soms moet je even geduld hebben. De dieren homeopaat zal in de dagen daarna contact houden om te informeren hoe het gaat. Indien nodig kan de behandeling nog een keer worden herhaald, maar doe dit alleen in overleg met de homeopaat. Geef homeopathische middelen die je voor je hond krijgt ook nooit aan een ander huisdier, dit kan vervelende gevolgen hebben.

Waar vind ik een betrouwbare dierenhomeopaat?

Wil je je hond laten behandelen door een dierenhomeopaat dan is het belangrijk dat je een homeopaat raadpleegt die is aangesloten bij de Beroepsvereniging Klassiek Homeopaten voor Dieren (BKHD). Op de website van deze beroepsvereniging vind je een overzicht van homeopaten die zijn aangesloten, handig gerangschikt per provincie. Hou

Houd er rekening mee dat een homeopaat voor dieren meestal geen dierenarts is. Bespreek de behandeling door de homeopaat als je ook met je dier bij de dierenarts komt, zodat de behandelingen op elkaar kunnen worden afgestemd.

Kan mijn hond mee op vakantie?

Afhankelijk van je reisbestemming en het karakter van je hond kun je je huisdier prima mee op vakantie nemen. Als je er met de caravan of camper op uit trekt, controleer dan wel of je een camping hebt uitgezocht waar ook je hond welkom is. Datzelfde geldt uiteraard voor een vakantiewoning of een hotel. Veel accommodaties vragen een toeslag als je je hond meeneemt, deze wordt over het algemeen per dag berekend.

Een goede voorbereiding

Wanneer je met je hond naar het buitenland gaat is het belangrijk dat hij een geldige rabiës vaccinatie heeft. Houd er rekening mee dat deze prik pas 3 weken na het toedienen geldig is. De dierenarts zal de data van vaccinatie en geldigheid in het paspoort vermelden. Een rabiës prik is drie jaar geldig, je hoeft deze dus niet jaarlijks te herhalen. Sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, stellen aanvullende eisen als je je huisdier daar mee naar toe wilt nemen. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de regels om problemen te voorkomen.

Hoe maak ik de reis voor mijn hond comfortabel?

Sommige honden krijgen last van wagenziekte als ze meegaan met de auto. Je kunt dit met je dierenarts bespreken, er zijn medicijnen beschikbaar die de problemen kunnen verminderen. Als je lang moet rijden, las dan regelmatig een pauze in zodat je hond even zijn poten kan strekken en zijn behoefte doen. Let erop dat je de hond altijd aangelijnd houdt op parkeerplaatsen langs de snelweg of andere stopplaatsen onderweg. Het zal niet voor het eerst zijn dat een hond er tijdens een vakantie vandoor gaat. Zorg ook altijd voor vers water, vaak kun je dit wel tappen bij een benzinestation of vraag om een bak water als je stopt voor een maaltijd bij een restaurant.

Wat als mijn hond ziek wordt op vakantie?

Probeer voordat je vertrekt uit te zoeken of er op je vakantiebestemming een dierenarts in de omgeving is gevestigd. Mocht je hond ziek worden of gewond raken weet je dan in ieder geval zeker dat je direct hulp kunt regelen. Als je hond medicijnen gebruikt neem deze dan bij voorkeur mee van je eigen dierenarts in Nederland. Wellicht kan hij in het Engels een verklaring opstellen om welke aandoening en medicatie het gaat, mocht je op vakantie een dierenarts hiervoor moeten raadplegen. Als je hond meegaan op vakantie maar niets vindt, zorg dan voor een goed logeeradres. Houd er rekening mee dat je een pension vaak al in een vroeg stadium moet reserveren omdat er anders vaak geen plaats meer is. Logeren bij familie of andere mensen die de hond goed kent is natuurlijk altijd een betere oplossing als dat tot de mogelijkheden behoort. 

Kan ik mijn hond veilig los laten lopen waar dat mag?

Er zijn plaatsen waar je je hond los mag laten lopen. Deze zogenaamde losloopgebieden worden vaak met borden aangegeven. Ook op het strand mag de hond vaak los lopen. Maar is het verstandig om je hond de vrijheid te geven en waar moet je op letten als je het doet? Op dit soort vragen gaan we in dit blog wat dieper in. Want je wilt natuurlijk niet dat je hond wegloopt of overlast of schade veroorzaakt.

Train je hond goed voordat je hem los laat lopen

Het verhaal van de man die een hond uit het asiel haalde, hem de volgende dag bij het uitlaten los liet lopen waarna hij het hondje van een buurtgenoot greep en het dier dodelijk verwondde staat echt niet op zichzelf. Honden kunnen soms zeer onvoorspelbaar gedrag vertonen. Laat je hond dus alleen loslopen als hij goed onder appél staat en als je zeker weet dat hij direct luistert als hij een commando krijgt. Natuurlijk moet je ook zeker weten dat hij niet agressief is naar andere honden, mensen en andere dieren die hij tijdens het los lopen tegen kan komen.

Waar mag ik mijn hond los laten lopen?

Je hond mag uiteraard los lopen op je eigen terrein, dus in je eigen achtertuin. Op de openbare weg moet de hond altijd zijn aangelijnd. In Nederland geldt geen algemene muilkorfplicht voor honden, maar eigenaren van bepaalde rassen wordt aangeraden om hun hond tijdens het uitlaten te muilkorven, ook als deze is aangelijnd. In het bos of op de hei of het strand kunt u uw hond los laten lopen als hij geen overlast veroorzaakt. Zorg dat u niet te ver bij uw hond uit de buurt bent. Het zal niet de eerste keer zijn dat een hond tijdens zo’n vrij rondrennen avontuur zoekraakt.

Let op als er jonge dieren zijn

Honden zijn en blijven jagers. Let dus extra goed op als er in het voorjaar jonge dieren zijn. Eendjes, jonge vogels, lammetjes, reekalfjes en andere dieren zijn maar al te vaak de prooi van een enthousiaste hond. Laat je hond dus niet los lopen als er jonge dieren zijn op die plek. Hoe graag hij ook wil, het is beter om hem aan de lijn te houden om ongelukken te voorkomen. Wil je de hond toch los laten lopen, gebruik dan een muilkorf.

Hoe voorkom ik dat mijn hond oververhit raakt?

Zodra de zomer weer aanbreekt is het belangrijk om erop te letten dat je hond het niet te warm krijgt. Honden kunnen niet transpireren zoals mensen. Ze raken warmte kwijt door het bekende hijgen met de bek ver open. Maar als de hond het te warm krijgt dan is dat niet voldoende. Natuurlijk weten we zo onderhand wel dat je je hond niet in de auto moet achterlaten als het buiten en dus ook in de auto snikheet is. Ook niet voor eventjes. Langer dan een paar minuten in een stilstaande auto is al niet meer verantwoord. Tref je een oververhitte hond aan in een auto, bel dan direct 112. Wacht bij voorkeur tot de politie er is zodat zij indien nodig de ruit van de auto kunnen inslaan. Als de hond duidelijk in nood is mag je de ruit inslaan, maar let daarbij op dat je jezelf of de hond niet verwondt.

Geef je hond een zwembad in de tuin

Zelf zou je het misschien ook wel willen, maar een zwembadje in de tuin voor de hond is zeker geen gek idee. Je kunt hiervoor het beste een zandbak van plastic gebruiken of een speciaal hondenzwembad. De hond kan er lekker in plonzen met zijn poten en daardoor een beetje afkoelen. Zet het zwembad als het kan in de schaduw. Behalve in de tuin kan het hondenzwembad ook op de meeste balkons prima buiten worden gezet. Ververs het water als het te vuil wordt om te voorkomen dat je hond ziek wordt als hij ervan drinkt.

Niet uitlaten op het heetst van de dag

Nog een open deur: laat je hond niet uit op het heetst van de dag. Als de zon vol op het wegdek heeft staan branden kan je hond bovendien zijn pootjes verbranden, vooral aan asfalt. Laat de hond overdag alleen snel even een plas doen en daarna lekker weer naar huis en in de schaduw. Ga zeker niet fietsen met je hond als het tropisch warm is, hij kan dan snel oververhit raken omdat hij in een te hoog tempo moet lopen om je te kunnen bijhouden.

Drinken, drinken, drinken

Zorg dat je hond de hele dag en nacht door de beschikking heeft over vers drinkwater, het liefst koel. Dus die drinkbak moet gewoon regelmatig worden bijgevuld of ververst. Vers drinkwater is natuurlijk altijd belangrijk maar zeker op warme dagen. Geef je hond kleine porties te eten, als hij te snel schrokt kan hij in combinatie met de warmte misselijk worden en zijn eten er linea recta weer uit gooien.

Hoe houd ik het gebit van mijn hond gezond?

Het gebit van je hond is iets om zeker goed in de gaten te houden. Gebitsproblemen komen regelmatig voor en kunnen leiden tot andere gezondheidsproblemen. Het is geen uitzondering dat een hond met een slecht gebit problemen krijgt met zijn hart, nieren en lever. De dierenarts organiseert jaarlijks in februari de ‘Maand van het Gebit’. Je kunt dan het gebit van je hond gratis laten checken. Uiteraard kijkt een goede dierenarts ook naar het gebit bij de jaarlijkse vaccinatie. Veel baasjes slaan de gebitscontrole liever over, omdat behandelingen vaak erg prijzig zijn.

Kies de juiste voeding voor je hond

Voeding is erg belangrijk om het gebit van je hond in goede conditie te houden. Kies een brok waar hij goed op moet kauwen. Zo zorg je ervoor dat tandsteen zich minder makkelijk aan het gebit kan hechten. De dierenarts kan je ook advies geven over goede voeding voor je hond die hem helpt zijn gebit in goede conditie te houden. Kauwstaafjes en andere snacks die pretenderen goed te zijn voor het gebit zijn dat lang niet altijd. Pas hier dus mee op, zeker als je hond al aanleg heeft voor gebits- ent tandvleesproblemen.

Wat als er onderdelen zijn aangetast?

Het kan bij een controle blijken dat je hond een slecht gebit heeft of dat sommige onderdelen zijn aangetast. Bij mensen wordt een kies gevuld, maar bij de hond wordt een aangetast element over het algemeen verwijderd. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan een tand of kies door een kroon worden vervangen. De hond zal er over het algemeen geen last van hebben als hij een tand of kies mist. Bij oude honden wordt gebitssanering soms achterwege gelaten. Hiervoor is namelijk een langdurige narcose nodig en dat is vaak een forse aanslag op het welzijn van het dier.

Waarom zijn de kosten voor gebitsbehandeling zo hoog?

Een dierenarts is vaak een uur of langer bezig met het reinigen of saneren van het gebit van een hond. Daarnaast worden er in de meeste gevallen zowel voor als na de behandeling röntgenfoto’s gemaakt. Daarom moet je bij een gebitsbehandeling rekening houden met kosten die kunnen oplopen tot 500 euro. Sommige dierenartsverzekeringen vergoeden gebitsbehandeling, maar vaak is dit uitgezonderd van vergoeding. Kijk je polis er dus goed op na voordat je een afspraak maakt om onaangename verrassingen te voorkomen. Soms moet je vooraf toestemming vragen aan de verzekeraar aan de hand van een kostenbegroting van de dierenarts.

Welke hondenriem koop ik voor mijn hond?

Als je je hond gaat uitlaten dan heb je een goede riem nodig. Er zijn losloopgebieden voor honden, maar in de meeste gevallen zal je je hond aangelijnd mee naar buiten nemen. Maar als je een hond in huis neemt, welke riem is dan de beste keuze? Dat hangt natuurlijk af van een aantal factoren. Ten eerste het formaat van de hond. Een puppy krijgt natuurlijk een riem die passend is voor zijn formaat. Als je hond van een groot ras is dan zal je enkele keren een nieuwe riem moeten kopen omdat de oude niet meer past.

Kies een riem die prettig is voor je hond

Het is zaak dat je je hond leert om op basis van gezag netjes aan de riem te lopen. Er zijn hondenriemen in de handel die voorzien zijn van scherpe punten waarmee je de hond door middel van een pijnprikkel kunt corrigeren. Deze riemen zijn zeker niet aan te raden want wat je feitelijk doet is de hond straffen en pijn doen. Dit is zeker niet de bedoeling. Als je je hond van pup af aan leert dat hij goed moet luisteren dan heb je ook als je hond ouder wordt geen riem nodig waarmee je hem krachtig kunt corrigeren. Wel is het natuurlijk zo dat je een hond van een groot ras een stevige riem omdoet zodat je indien nodig je hond goed onder controle kunt houden.

Is een nylon lijn een goede keuze?

Vooral voor kleinere honden is een nylon lijn erg populair. Deze kun je net zo ver uit laten rollen als je wilt waardoor je hond meer vrijheid heeft. Houd er wel rekening mee dat andere mensen de lijn lastig zien. Loop dus niet aan de ene kant van het pad en je hond aan de andere kant. Als een voetganger of fietser wil passeren dan kan dat leiden tot ongelukken en voor schade ben je dan altijd aansprakelijk. Zorg ook dat je hond niet te ver bij je vandaan gaat. Bij een onverwachte situatie kun je dan niet snel genoeg corrigeren.

Het tuigje om de buik

Vooral kleine honden kunnen soms gemakkelijk ontsnappen door hun kop uit hun halsband te wurmen. Als je wilt voorkomen dat je hond er tijdens het uitlaten vandoor gaat dan kun je een tuigje gebruiken dat ook om de buik gaat. Zorg ervoor dat dit tuigje niet te strak zit, je hond moet te allen tijde vrij en zonder belemmeringen kunnen bewegen. Houd er rekening mee dat het tuigje op een bepaald moment te klein wordt en dat je het dus moet vervangen door een grotere maat.

Hoe kies ik goede voeding voor mijn hond?

Er is enorm veel keuze in hondenvoer. Als je het internet afzoekt dan word je overspoeld met merken en soorten voer. Niet elke voeding voor je hond is even goed. Het is dan ook belangrijk om hierin een weloverwogen keuze te maken. Het is belangrijk om te kijken naar de ingrediënten van het voer. Let daarbij vooral op de volgorde waarin de verschillende ingrediënten zijn genoemd. Het is namelijk wettelijk verplicht om het ingrediënt waarvan het meeste in het voer zit als eerste te noemen. Sommige fabrikanten passen echter een trucje toe om te suggereren dat hun product goed is qua samenstelling.

Bijproducten

In diervoeding zit vlees, vis of kip. De wet schrijft voor dat het ingrediënt waarvan het hoogste percentage in het voer zit, als eerste moet worden genoemd. Veel fabrikanten omzeilen dit door samenvoeging. Er staat dan als eerste ingrediënt genoemd: ‘Vlees en dierlijke bijproducten’. Datzelfde trucje kan worden gedaan met voeding waar vis of kip in zit. Op die manier wordt verdoezeld dat het percentage vlees lager is dan wat op de verpakking staat. Bij hoogwaardig hondenvoer wordt vaak al op de voorzijde prominent aangegeven dat er een xx percentage vlees in zit. Dat mag alleen als het ook echt zo is. Dus hondenvoer met 70% vlees dan moet dat er ook echt in zitten. Zo niet dan zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zeker ingrijpen.

Is het belangrijk om goede voeding te geven aan mijn hond?

Goede en verantwoorde voeding is essentieel voor je hond. Zijn gebit, organen en spijsvertering varen er wel bij als hij goed te eten krijgt. Daardoor zal je hond ook langer gezond blijven. Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren. Ook mensen die gezond leven kunnen ziek worden. Maar als je hond de juiste voedingsstoffen in de juiste verhouding krijgt dan is de kans aanzienlijk groter dat hij gezond oud wordt dan wanneer hij ‘met de pot mee eet’ of voeding krijgt van minder goede kwaliteit.

Kies voor graanvrije voeding

Granen worden vaak aan hondenvoeding toegevoegd voor meer volume. Het gevolg is dat de hond meer ontlasting produceert. Honden kunnen granen namelijk niet verteren. Het zijn immers van nature carnivoren oftewel vleeseters. Voeding die geen granen bevat is soms, lang niet altijd, duurder. Maar daar staat tegenover dat je er minder van hoeft te geven, want doordat deze voeding uitsluitend voor je hond goede ingrediënten bevat zal hij er minder van nodig hebben om verzadigd te zijn. De voeding van Lowita is graanvrij en van hoge kwaliteit. Bekijk ons aanbod in de webshop.

Hoe voorkom ik dat mijn hond te dik wordt?

Sommige hondenrassen hebben neiging tot overgewicht. Net als bij mensen kan dat vervelende gezondheidsproblemen geven. De hond kan last krijgen van zijn heupen en kniegewrichten, maar het kan ook een nadelige invloed hebben op bepaalde organen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond een gezond gewicht heeft. Maar hoe pak je dat aan?

Voorkom dat je hond zijn eten naar binnen schrokt

Bepaalde hondenrassen, vooral de wat grotere, hebben de neiging om hun hele bak met voer in no time leeg te hebben. Je kunt dit voorkomen door een antischrokbak te gebruiken. De hond moet moeite doen om zijn voer te bemachtigen en zal er dus automatisch langer over doen om zijn portie naar binnen te werken. Daarnaast is het natuurlijk zaak om je hond niet de hele dag door voedsel aan te bieden als je weet dat hij alles wat hij krijgt voorgezet ook meteen naar binnen werkt. Op zakken hondenvoer staat doorgaans aangegeven wat een normale portie per dag is, uiteraard afhankelijk van het formaat van je hond.

Pas op met tussendoortjes

Natuurlijk mag je je hond belonen met een lekker hapje als hij iets goed heeft gedaan. Maar beperk je tot hondenkoekjes of andere verantwoorde snacks. Daarnaast is het ook niet de bedoeling om je hond de hele dag door voor iedere ‘prestatie’ te belonen. Leer hem bijvoorbeeld aan dat hij een koekje krijgt als de baas thuiskomt van het werk en hij dus een aantal uren braaf alleen thuis is geweest. Hij zal dit snel doorhebben en op andere momenten niet om wat lekkers zeuren.

Vermijd lekkere hapjes van je eigen bord

Een vetrandje van het vlees mag de hond natuurlijk best opeten. Maar het is zeker niet de bedoeling dat je hond ’s avonds met jou mee eet uit een zak chips of van een borrelplank. Naast dat het hier gaat om zaken die doorgaans de nodige calorieën bevatten, kan het ook zijn dat er stoffen in zitten waar je hond goed ziek van kan worden. Hopelijk weet iedereen dat een hond absoluut geen chocola mag eten, dit kan binnen korte tijd na het eten al dodelijk zijn. Zorg er dus ook voor dat je hond niet bij etenswaren kan die niet voor hem bedoeld zijn. Als je een klein beetje oplet kan je je hond prima op gewicht houden zodat hij gezond oud kan worden.

Hoe ga ik om met een hond uit een asiel?

Als je een hond uit het asiel haalt dan heeft die vaak een ‘rugzakje’. Er is immers niet voor niets afstand van het dier gedaan. Het kan natuurlijk zijn dat de baasjes geen tijd meer hadden om voor hun hond te zorgen en dat hij wel goed gesocialiseerd is als puppy. Maar sommige honden hebben vervelende dingen meegemaakt en kunnen daardoor soms onvoorspelbaar reageren. Een goed asiel observeert een hond goed om een idee te krijgen van het karakter voordat de hond opnieuw wordt geplaatst. Zorg als je een hond uit het asiel haalt dat je goede informatie krijgt over zijn karakter en voorgeschiedenis.

Een hond uit het buitenland

Veel mensen vinden het een goed idee om een hond uit een asiel in het buitenland te halen. Veel honden komen uit landen als Spanje, Roemenië en Griekenland. Natuurlijk is het een heel nobel idee om zo’n hond een beter leven te geven dan in een vaak minder goed uitgerust asiel. Maar een hond uit het buitenland halen heeft wel extra risico’s. Ze kunnen ziektes bij zich dragen die schadelijk kunnen zijn voor de baasjes of voor andere huisdieren. Het is dus erg belangrijk om de hond direct nadat hij in Nederland is gearriveerd door een dierenarts te laten nakijken. Op sommige aandoeningen kan worden getest. Ook kan de dierenarts door middel van een titerbepaling controleren of de hond is ingeënt en voldoende beschermd is.

Elkaar goed leren kennen is belangrijk

Wanneer je een hond uit het asiel haalt is het belangrijk om goed aan elkaar te wennen. Laat de hond nooit loslopen bij het uitlaten maar houd hem aangelijnd. Zo voorkom je dat de hond er vandoor gaat of dat hij andere honden of mensen aanvalt. Zolang je niet goed weet hoe je hond op bepaalde situaties reageert is het belangrijk dat je als baasje altijd goed de controle houdt. Leer de hond zo snel mogelijk wat wel en niet mag. Wijs hem zijn mand of hondenkussen en corrigeer direct als hij iets doet wat niet gewenst is.

Wat kun je doen als er gedragsproblemen zijn?

Als je hond gedrag vertoont wat niet wenselijk is dan is he belangrijk om hier zo snel mogelijk actie op te ondernemen. Je kunt contact opnemen met een ervaren hondentrainer. Deze kan het niet gewenste gedrag wellicht corrigeren. In uitzonderlijke gevallen kan het helaas gebeuren dat een hond moet worden ingeslapen. Dit is bijvoorbeeld het geval als het dier agressief is. Eén bijtincident kan soms nog wel door de vingers worden gezien. Maar als de hond meerdere keren bijt of iemand bij een bijtincident ernstig heeft verwond dan moet het dier in veel gevallen op last van de politie worden geëuthanaseerd. Een verdrietige beslissing, maar het komt helaas soms voor.

Is een dierenartsverzekering voor mijn hond een goed idee?

Wanneer je een hond in huis neemt dan moet je je realiseren dat hij ziek kan worden en dan naar de dierenarts moet. Dierenartskosten kunnen snel oplopen als de hond ziek wordt. Vandaag de dag is er veel mogelijk, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Je kunt je hond een CT-scan laten ondergaan of een MRI. Chemotherapie is mogelijk een ook zeer complexe operaties. Maar de kosten liggen vaak gelijk aan die bij de behandeling van een mens. Een verzekering voor dierenartskosten kan dan een oplossing zijn.

Vergelijk verzekeringen voordat je er 1 afsluit

Voordat je een verzekering voor je hond afsluit is het belangrijk om goed te lezen wat er wel en niet wordt gedekt en voor welk percentage. Verzekeringen sluiten vaak behandelingen die kostbaar zijn uit. Daarnaast is het zo dat bepaalde behandelingen niet meer worden vergoed als de hond een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Als je goed op de hoogte bent van de dekking voorkomt dat frustraties op het moment dat je een beroep op de verzekering wilt doen. Let erop dat bepaalde behandelingen niet meer worden vergoed als de hond een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Ook dit is iets om rekening mee te houden als je besluit om de dierenartskosten van je hond te verzekeren.

De premie van de verzekering

Als je je hond wilt verzekeren voor dierenartskosten dan kun je dat het beste doen als de hond nog jong is. Een oudere hond verzekeren is vaak erg prijzig. Sommige verzekeringen nemen een oudere hond niet eens aan voor een verzekering. Wanneer je een herplaatser in huis neemt die al op leeftijd is dan is een verzekering meestal niet aantrekkelijk als je die dus al kunt afsluiten omdat de premie erg hoog is. Zeker als een dier een chronische aandoening heeft is verzekeren vaak geen optie.

Een spaarpotje aanleggen

Wanneer je een hond koopt bij een betrouwbare fokker dan mag je ervan uit gaan dat het dier de eerste jaren niet ernstig ziek zal worden. Natuurlijk blijft een hond ‘levende have’ en kan hij altijd iets gaan mankeren of gewond raken. Maar als je geluk hebt ben je de eerste jaren alleen geld kwijt voor de jaarlijkse vaccinaties. Je kunt dan een spaarpotje aanleggen door maandelijks een bedrag opzij te zetten. Als de hond dan op latere leeftijd dierenartszorg nodig heeft dan heb je daarvoor een bedrag beschikbaar.

Zo leer je je kind goed met de hond om te gaan

Wanneer je jonge kinderen hebt en een hond in huis wilt nemen dan zijn er een paar dingen waar je aan moet denken en op moet letten. Bijtincidenten komen helaas soms voor en kunnen verstrekkende gevolgen hebben. De hond krijgt hiervan in veel gevallen de schuld, terwijl de schuld in veel gevallen bij de eigenaren van het dier ligt. Het is heel belangrijk dat je je kinderen leert om respectvol met dieren om te gaan. Dat geldt niet alleen voor de hond des huizes maar voor in principe alle dieren. Maar dit is hopelijk een open deur.

Een hond is geen speelgoed

Natuurlijk mogen de kinderen spelen met de hond. Maar de hond is wel altijd degene die zijn grenzen mag aangeven. Als de hond niet wil spelen dan moet hij met rust worden gelaten. Laat je kind, zeker als de hond er net pas is, alleen onder toezicht met hem spelen. Zo kun je zien hoe de interactie gaat en kun je eventueel corrigeren. Zeker een jonge hond kan soms overenthousiast zijn. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot ongevaarlijk maar wel ongewenst bijtgedrag. Door dit direct te corrigeren zal het op een later moment niet uit de hand lopen.

Let op ongewenst gedrag van je kinderen

Sommige kinderen hebben de onhebbelijke neiging een hond te pesten. Dit kan leiden tot agressie bij de hond. Een bekend verhaal is dat van een labrador die moest worden ingeslapen omdat hij een kind had gebeten. Na de euthanasie trof de dierenarts tientallen nietjes aan in de oren van het dier. Hij had dus niet voor niets gebeten, maar had zich uiteindelijk verzet tegen deze dierenmishandeling. Als je ziet dat je kind de hond treitert, corrigeer dan direct, dit kan veel leed voorkomen, eerst en vooral voor je hond.

Kies het juiste hondenras

Niet alle honden zijn geschikt voor kinderen. Als je jonge kinderen hebt, kies dan een ras dat goed met kinderen om kan gaan. De labrador en de retriever zijn hier goede voorbeelden van, maar ook kleinere hondenrassen zijn prima geschikt voor een gezin met kinderen. Andere rassen, zoals de dalmatiër, zijn minder geschikt omdat het van nature wat zenuwachtige honden zijn die kunnen schrikken van onverwachte dingen. Laat je hierover dus goed informeren en koop je hond bij een ervaren en betrouwbare fokker. Haal je een hond uit het asiel, dan volgt er altijd een kennismakingsperiode van enkele weken. Gebruik deze om te ontdekken of de hond in het gezin past.

Erfelijke aandoeningen bij honden

Als je een rashond koopt dan moet je er rekening mee houden dat er in bepaalde rassen erfelijke aandoeningen voor kunnen komen. Natuurlijk is het niet zo dat je hond de aandoening ook daadwerkelijk zal krijgen. Als de fokker verantwoord fokt dan probeert hij of zij zo gezond mogelijke puppy’s op de wereld te zetten. De ouderdieren kunnen in sommige gevallen worden getest op erfelijke aandoeningen. Als één van hen drager is dan wordt meestal afgeraden om met deze dieren te fokken. Soms wordt om die reden zelfs een fokverbod op de stamboom vermeld.

Kan een kruising ook erfelijk belast zijn?

Wanneer twee rassen worden gekruist, wat bij bepaalde rassen gebruikelijk is, dan kan ook een nakomeling van deze raskruising erfelijk belast zijn. Hij of zij krijgt immers de genen mee van zowel de vader als de moeder. Soms wordt een raskruising gedaan om de kans op erfelijke aandoeningen juist te verkleinen. Dit wordt soms ook gedaan om uiterlijke kenmerken die ongewenst zijn zoals een te kleine kop of te korte snuit ‘terug te fokken’. Nu er zoveel aandacht is voor dierenwelzijn en met name de hondenfok onder vuur ligt zijn er steeds meer fokkers die hier specifiek op letten.

Wat moet ik doen als mijn hond een erfelijke aandoening heeft?

Als je hond een erfelijke aandoening heeft dan kun je de fokker aansprakelijk stellen. Deze had je hierover in ieder geval moeten informeren. Je had dan zelf de afweging kunnen maken of je de gok wel of niet neemt. Als de fokker moedwillig heeft verzwegen dat de hond een erfelijke aandoening zou kunnen hebben dan kun je zelfs naar de rechter stappen om de gemaakte dierenartskosten te verhalen. Sommige rassen zijn dusdanig aangetast door de fok dat het niet meer de vraag is of ze ziek worden, maar dit is een zekerheid. Een voorbeeld daarvan is de Berner Sennen hond. Deze honden krijgen allemaal kanker als ze pakweg 8 jaar oud zijn. Hoe populair dit ras ook is, je moet dus goed overwegen of je met deze wetenschap voor dit ras wilt gaan.

Er zijn gelukkig ook gezonde hondenrassen

Steeds meer fokkers doen hun best om gezonde honden te fokken. Er wordt steeds meer aandacht besteed aan het welzijn van dieren. Bepaalde rassen mogen ook al niet meer worden gefokt zoals bepaalde buldoggen. Dit ras moet eerst worden terug gefokt naar acceptabele maatstaven zodat d dieren gezond kunnen leven en oud worden. Selecteer de kennel waar je een rashond koopt dan ook met zorg.

Ben ik geschikt als hondenbaasje?

Het besluit om een hond in huis te nemen moet een weloverwogen keuze zijn. Als je een hond neemt moet je er rekening mee houden dat je hond tussen de 10 en 15 jaar oud kan worden. Zo lang is hij van jouw zorg afhankelijk. Een hond moet dus zeker geen impulsaanschaf zijn. Als je een puppy in huis neemt moet je er rekening mee houden dat die nog deels moet worden opgevoed. Je moet hem trainen om zindelijk te worden en leren dat hij niet overal zijn tanden in mag zetten. Daar moet je de nodige tijd in investeren. Doe je dat niet dan is de kans op ongewenst gedrag groot. Dit soort gedrag is op latere leeftijd lastig af te leren.

Een hond kun je niet de hele dag alleen laten

Tijdens de corona lockdown namen veel mensen een hond omdat ze noodgedwongen thuiswerkten. Maar hoe ga je het doen als je werkgever je weer fulltime op kantoor wil zien? Je kunt een hond niet ’s morgens om half 8 aan zijn lot overlaten tot een uur of vijf in de middag. Dan zal je iets moeten regelen zodat hij overdag uitgelaten wordt. Als er geen huisgenoten zijn die je hond kunnen uitlaten dan kun je een beroep doen op een uitlaatservice. Als dat allemaal geen optie is dan kun je als je buiten de deur werkt beter geen hond in huis nemen.

De dierenartskosten kunnen flink oplopen

Houd er rekening mee dat je hond ook de dierenarts zal bezoeken. Hij heeft zijn jaarlijkse vaccinaties nodig en hij kan natuurlijk ziek worden. De kosten kunnen bij ziekte flink oplopen, zeker als je hond een chronische aandoening ontwikkelt. Je kunt je verzekeren tegen dierenartskosten, bij een uitgebreide dekking zijn veel kosten inbegrepen. Daarnaast hebben dierenartsen soms een soort zorgplan. Hiervoor betaal je een vast bedrag per maand en zijn dingen als ontworming, ontvlooiing en de vaccinaties inbegrepen.

Ik ben jouw ‘voor altijd hond’

Misschien heb je ze wel eens voorbij zien komen, de plaatjes op sociale media met een tekst als Ik ben niet jouw ‘tot je me zat bent hond’, ‘tot je een baby krijgt hond’ of ‘tot ik oud en ziek word hond’. Ik ben jouw voor altijd hond. Zo niet, dan ben ik niet jouw hond. Het is misschien een open deur, maar wel iets om over na te denken. Je hond is voor zijn verzorging volledig van jouw hulp afhankelijk. Alleen als je in staat en bereid bent om je hond zijn hele leven voeding, liefde, zorg en aandacht te geven is een hond voor jou een goede keuze. 

Welke rassen worden gebruikt als hulphond?

Honden zijn bij uitstek geschikt om mensen te helpen, dat doen ze al eeuwenlang. Sinds de 20e eeuw worden honden specifiek opgeleid als hulphond. De blindengeleidehond is natuurlijk heel bekend. Ook de politie en schaapherders maken gebruik van goed getrainde honden. Daarnaast worden honden ook ingezet om mensen met een psychische aandoening bij te staan, zoals PTSS of autisme. De honden die hiervoor worden getraind worden streng geselecteerd.

Bepaalde rassen zijn geschikt

Voor het begeleiden van mensen met een visuele beperking worden specifiek bepaalde rassen gebruikt. Dat zijn herders, labradors en labrador retrievers. Ook kruisingen van deze rassen worden getraind als geleidehond. Voor het helpen van schaapherders worden vaak collies ingezet, omdat deze honden heel geschikt zijn om kuddes bij elkaar te drijven en in een bepaalde richting te sturen. Sinds de wolf terug is in Nederland gebruiken schaapherders soms ook grotere rassen om hun kudde tegen een aanval van een wolf. Ook loslopende honden zijn overigens een risico voor kuddes, ook daarbij kan een hond de schaapherder hulp bieden.

Hoelang duurt de training van een hulphond?

Hulphonden gaan als puppy van zo’n 8 tot 10 weken naar een gastgezin. Daar leren ze het eerste jaar basisvaardigheden zoals goed luisteren en je goed gedragen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer of een restaurant als het om een hulphond gaat. Na het eerste jaar gaat de hond ‘naar school’. Nu begint de echte opleiding. Tijdens het tweede jaar leert de hond hoe hij straks zijn baas moet helpen en ondersteunen. Dat kan met commando’s om een slechtziende door het verkeer te loodsen, maar ook met vaardigheden om iemand in een rolstoel te helpen met zaken van de grond oprapen, de wasmachine vullen of leeghalen of helpen met aan- en uitkleden.

Wanneer gaat de hulphond met pensioen?

De meeste hulphonden gaan rond hun 10e jaar met pensioen. Soms kan de hond bij de ‘gebruiker’ blijven, soms wordt er een nieuw huis gezocht waar hij zijn oude dag kan doorbrengen. Een hulphond blijft altijd formeel eigendom van de stichting die de hond beschikbaar stelt. Een hond die een schaapherder assisteert is meestal het eigendom van de herder. Politiehonden worden door het politiekorps aangekocht en het korps beslist of de hond na zijn pensioen bij zijn hondengeleider blijft of niet. Tijdens het werkzame leven van de hond is er regelmatig begeleiding. Zo wordt onder meer gecontroleerd of de hond goed verzorgd wordt en of hij zijn werk nog goed kan doen.

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.