Geen producten (0)
Momenteel nog geen berichten aanwezig

Wat is goede voeding voor mijn kat?

 

Als je voor het eerst een kat in huis neemt dan zijn er een paar dingen waar je over moet nadenken. Een belangrijk onderwerp is de voeding. Je kat is voor zijn voeding volledig afhankelijk van zijn 'personeel', en daarom is het essentieel dat je daarin goede keuzes maakt. Een kat is een vleeseter. Dat betekent dat hij alleen dierlijke producten verteert. Vaak wordt aan kattenvoer graan toegevoegd. Realiseer je dat het hier gaat om ‘vulmiddel’. De kat zal de granen niet verteren maar via de ontlasting uitscheiden. Het is dus feitelijk overbodige ballast.

Hoe kies ik een goede brok voor mijn kat?

Als je op zoek gaat naar een goed droogvoer voor je kat, bekijk dan de ingrediëntenlijst. Het onderdeel van de voeding waarvan het meeste in de brok zit moet als eerste worden genoemd. Bij een goede brok is dit vlees, kip of vis. Bij brokken van mindere kwaliteit wordt vaak een samenvoeging gemaakt zoals ‘vlees en dierlijke bijproducten’, zodat het ingrediënt toch nog als eerste genoemd kan worden. Als er veel bijproduct in de brokken zit merk je dat op de kattenbak. De kat zal meer poepen en de ontlasting kan ook onaangenamer ruiken. Kies je een brok met een hoog percentage vlees, kip of vis dan heb je daar veel minder last van. Een volledig graanvrije brok is een goede keuze, maar een kleine toevoeging van granen is op zich geen bezwaar.

Heeft mijn kat natvoer nodig?

In supermarkten en webwinkels wordt een zeer ruim assortiment aan natvoer voor katten aangeboden. Katten vinden natvoer vaak ook erg lekker. Hebben ze het ook echt nodig? Nee. Een goed droogvoer is in principe volledige voeding voor een kat. Maar wil je je kat verwennen met een lekker hapje dan kan een schoteltje natvoer echt geen kwaad. Geef dit liever niet te vaak, want het voer bestaat voor zo’n 80% uit water. Te vaak natvoer geven vergroot de kans op diarree. De kat moet wel altijd kunnen beschikken over vers drinkwater. Kattenmelk is voeding en kun je ook als tussendoortje geven. Het is geen vervanging voor water.

Is vers vlees voeren een goede keuze?

Je kunt ervoor kiezen om je kat geen brokken of natvoer te geven maar uitsluitend vers vlees. Let er dan op dat je vlees koopt dat speciaal is geproduceerd voor katten. Dit bevat taurine, een stof die een kat absoluut nodig heeft. Vers vlees voor honden bevat geen taurine en is vaak ook grover gemalen. Dat laatste is geen probleem, de kat weet daar wel raad mee. Je kunt vers vlees voor honden wel aan je kat voeren als hij daarnaast ook een goede kwaliteit brokken (met taurine dus) krijgt. Vers vlees voor honden is stukken goedkoper dan vers vlees voor katten

Aan welke eisen moet een kattenbak voldoen?

 

Als je je kat voornamelijk of alleen maar binnen houdt dan heeft hij een goede en royale kattenbak nodig. Kies bij voorkeur een bak die niet te klein is. Een kat moet zich erin om kunnen draaien en hij moet er bij voorkeur rechtop in kunnen staan. Er zijn kattenbakken met en zonder kap. Veel katten geven de voorkeur aan een bak zonder kap. Veel baasjes willen liever een dichte bak omdat zo’n open bak in huis soms kan gaan ruiken. Het hangt er daarbij natuurlijk van af waar de bak staat.

Het deurtje van de kattenbak

Kattenbakken met een kap hebben vrijwel altijd een klapdeurtje. Je kunt dit deurtje beter niet monteren en de opening geheel vrij laten. De kat zal zich dan niet opgesloten voelen als hij op de bak gaat. Zeker als je meerdere katten hebt kan het gebeuren dat de ene kat op de bak gaat en de ander pal voor de opening gaat zitten. Als de kat dan uit de bak wil wordt hij meteen belaagd. Vaak uit speelsheid, maar zeker als de katten geen echte dikke vrienden zijn wordt dit meestal niet gewaardeerd. Als je kat de kattenbak niet prettig vindt, is de kans groot dat hij zijn behoefte elders gaat doen.

Welke kattenbakvulling moet ik gebruiken?

Er zijn verschillende soorten grit in de handel. Je kunt kiezen voor kleigrit, al dan niet klontvormend. Klontvormend heeft uiteraard als voordeel dat je de bak gemakkelijk kunt scheppen en dat het daardoor langer duurt voordat de bak verschoond moet worden. Je kunt ook kiezen voor een natuurlijk materiaal. Dit mag in de groene container worden gedeponeerd en soms zelfs door het toilet gespoeld. Crystals is ook een optie, hoewel sommige katten dit geen prettige kattenbakvulling vinden en dit misschien zullen laten merken door de kattenbak niet te gebruiken. Als je kat onzindelijk gedrag vertoont kun je een ander soort grit proberen, soms lost dat het probleem op.

Hoeveel bakken moet ik neerzetten als ik meerdere katten heb?

Er gaat een advies rond dat zegt: Het aantal bakken is gelijk aan het aantal katten plus 1. Maar dit is zeker geen vaststaande wet. Als je weinig ruimte hebt en je hebt twee katten dan kun je gerust één kattenbak neerzetten. Kies dan wel voor een wat groter model en schep de uitwerpselen er minimaal één keer per dag uit. Het is ook geen vaststaand feit dat je de bak iedere week geheel moet verschonen en uitsoppen. Een grote bak kan best wat langer blijven staan als er nog voldoende schone kattenbakvulling in zit. Vul de bak nooit bij. Als de bodem in zicht komt is het moment daar om de bak te legen, uit te soppen en opnieuw te vullen.

Help, mijn kat is niet zindelijk, wat kan ik doen?

 

Katten zijn van nature heel zindelijke dieren die hun persoonlijke verzorging belangrijk vinden. Als je kat zijn behoefte niet op de kattenbak doet dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Het kan puur te maken hebben met de bak zelf, maar ook met andere factoren. Het kan lastig zijn om erachter te komen waarom je kat niet op de bak gaat. Vaak zit er niets anders op dan bepaalde zaken één voor één uit te sluiten.

Is er een medische oorzaak?

Wanneer je de indruk hebt dat er een medische oorzaak is, dan is een bezoek aan de dierenarts natuurlijk noodzakelijk. Deze kan door middel van een punctie wat urine opvangen en deze testen op blaasontsteking. Veel dierenartsen hebben hier zelf de middelen voor, zodat je de uitslag direct te horen krijgt. Net als bij mensen kan er bij een blaasontsteking een antibioticakuur worden gegeven. Als er geen duidelijke blaasontsteking is maar wel aanleiding om een lichamelijke oorzaak te vermoeden zijn er nog andere opties zoals een uitgebreid bloedonderzoek, een röntgenfoto of een echo. Als medische oorzaken zijn uitgesloten dan moet je als eigenaar andere factoren onder de loep nemen.

De kattenbak

Zorg dat je kat de beschikking heeft over een royale kattenbak. Kattenbakken waarin je kat maar net past vindt hij vaak niet prettig. En haal het deurtje weg voor de ingang. Veel katten vinden het niet prettig om ‘opgesloten’ te zitten. Soms kan het ook helpen om de kap van de kattenbak te halen. Er zijn overigens ook modellen te koop die geen kap hebben. Een oudere kat kan vanwege reumatische aandoeningen problemen hebben om in de kattenbak te stappen. Kies dan een bak met een ‘lage instap’. Zet de bak op een rustige plek waar de kat zich terug kan trekken om zijn behoefte te doen. Heb je meer katten? Zorg dan dat er meer kattenbakken staan. De regel van ‘aantal katten plus 1’ voor het aantal bakken is lang niet altijd nodig, maar bij 2 of meer katten is het aan te raden om minimaal twee kattenbakken neer te zetten, het liefst op verschillende plaatsen.

De kattenbakvulling en verschonen van de bak

Er zijn verschillende soorten kattenbakvulling in de handel. De bekendste is het kleigrit. Dit kun je kopen in zowel klonterende als niet klonterende samenstelling. Dan zijn er nog silicaat en vulling van natuurlijk afbreekbaar materiaal zoals hout of maiskorrels. Als je kat niet op de bak gaat is er een kans dat hij de kattenbakvulling niet prettig vindt. Je zou dan een ander soort kunnen proberen om te zien of dat wel in de smaak valt. Zorg dat de uitwerpselen dagelijks uit de bak worden geschept en verschoon de kattenbak als deze niet meer fris ruikt. Je zit zelf ook graag op een schoon toilet.

Hoe kies ik een bijzondere naam voor mijn kat?

Net zoals namen voor baby’s zijn ook namen voor katten onderhevig aan trends. Ieder jaar wordt er een top 10 samengesteld van de populairste kattennamen. In 2020 werd een kater het vaakst Simba genoemd. Een poes kreeg in de meeste gevallen de naam Luna. De kater top 3 wordt compleet gemaakt met Max en Tommy. Voor poezen eindigden Nala en Bella op plaats 2 en 3. Soms zorgt een tv programma of een strip of tekenfilm ervoor dat kattennamen ineens heel populair worden. Tommy is al jaren populair, waarschijnlijk vanwege de zeer populaire tekenfilmserie Tom & Jerry, over de belevenissen van een kat en een muis.

Je mag de naam voor je kat altijd zelf kiezen

Als er een kat zijn intrede doet in je huis dan moet hij of zij natuurlijk een naam krijgen. Als je een raskat koopt dan heeft de kat al een officiële stamboomnaam. Maar het is zeker niet noodzakelijk om die naam te blijven gebruiken. Fokkers vinden het vaak leuk als je de stamboomnaam aanhoudt, maar het is absoluut geen verplichting. De kat zal snel genoeg wennen aan een nieuwe naam, zeker als je die consequent gebruikt en daar direct mee begint zodra het kitten bij je in huis komt. Als je een ‘herplaatser’ in huis neemt, een kat die dus al enige jaren bij andere mensen heeft gewoond, dan is het soms beter om de roepnaam niet te wijzigen.

Leert mijn kat wel luisteren naar zijn naam?

Een kat is geen hond. Katten zijn vaak redelijk eigenwijs. Maar toch zijn er heel wat katten die perfect luisteren naar hun naam. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat een kat zijn naam niet letterlijk verstaat. Hij luistert alleen naar de klank. Als je twee katten hebt en je noemt ze Hippie en Jippie dan zullen ze het verschil niet horen. Kies dus, als je de naam voor je kat verzint, bij voorkeur een naam met een duidelijke klank. Heb je meer katten, kies dan voor iedere kat een naam met een duidelijk andere klinker. Zo is de kans groot dat als je een naam roept, de juiste kat daarop reageert. Het is wel zo dat katten soms niet komen aandraven als je ze roept. Ze spitsen hun oortjes “Hé, ik word geroepen” zonder dat daar de consequentie aan wordt gekoppeld dat ze zich moeten melden. Katten blijven katten.

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.