Geen producten (0)
Momenteel nog geen berichten aanwezig

Wat is goede voeding voor mijn kat?

 

Als je voor het eerst een kat in huis neemt dan zijn er een paar dingen waar je over moet nadenken. Een belangrijk onderwerp is de voeding. Je kat is voor zijn voeding volledig afhankelijk van zijn 'personeel', en daarom is het essentieel dat je daarin goede keuzes maakt. Een kat is een vleeseter. Dat betekent dat hij alleen dierlijke producten verteert. Vaak wordt aan kattenvoer graan toegevoegd. Realiseer je dat het hier gaat om ‘vulmiddel’. De kat zal de granen niet verteren maar via de ontlasting uitscheiden. Het is dus feitelijk overbodige ballast.

Hoe kies ik een goede brok voor mijn kat?

Als je op zoek gaat naar een goed droogvoer voor je kat, bekijk dan de ingrediëntenlijst. Het onderdeel van de voeding waarvan het meeste in de brok zit moet als eerste worden genoemd. Bij een goede brok is dit vlees, kip of vis. Bij brokken van mindere kwaliteit wordt vaak een samenvoeging gemaakt zoals ‘vlees en dierlijke bijproducten’, zodat het ingrediënt toch nog als eerste genoemd kan worden. Als er veel bijproduct in de brokken zit merk je dat op de kattenbak. De kat zal meer poepen en de ontlasting kan ook onaangenamer ruiken. Kies je een brok met een hoog percentage vlees, kip of vis dan heb je daar veel minder last van. Een volledig graanvrije brok is een goede keuze, maar een kleine toevoeging van granen is op zich geen bezwaar.

Heeft mijn kat natvoer nodig?

In supermarkten en webwinkels wordt een zeer ruim assortiment aan natvoer voor katten aangeboden. Katten vinden natvoer vaak ook erg lekker. Hebben ze het ook echt nodig? Nee. Een goed droogvoer is in principe volledige voeding voor een kat. Maar wil je je kat verwennen met een lekker hapje dan kan een schoteltje natvoer echt geen kwaad. Geef dit liever niet te vaak, want het voer bestaat voor zo’n 80% uit water. Te vaak natvoer geven vergroot de kans op diarree. De kat moet wel altijd kunnen beschikken over vers drinkwater. Kattenmelk is voeding en kun je ook als tussendoortje geven. Het is geen vervanging voor water.

Is vers vlees voeren een goede keuze?

Je kunt ervoor kiezen om je kat geen brokken of natvoer te geven maar uitsluitend vers vlees. Let er dan op dat je vlees koopt dat speciaal is geproduceerd voor katten. Dit bevat taurine, een stof die een kat absoluut nodig heeft. Vers vlees voor honden bevat geen taurine en is vaak ook grover gemalen. Dat laatste is geen probleem, de kat weet daar wel raad mee. Je kunt vers vlees voor honden wel aan je kat voeren als hij daarnaast ook een goede kwaliteit brokken (met taurine dus) krijgt. Vers vlees voor honden is stukken goedkoper dan vers vlees voor katten

Aan welke eisen moet een kattenbak voldoen?

 

Als je je kat voornamelijk of alleen maar binnen houdt dan heeft hij een goede en royale kattenbak nodig. Kies bij voorkeur een bak die niet te klein is. Een kat moet zich erin om kunnen draaien en hij moet er bij voorkeur rechtop in kunnen staan. Er zijn kattenbakken met en zonder kap. Veel katten geven de voorkeur aan een bak zonder kap. Veel baasjes willen liever een dichte bak omdat zo’n open bak in huis soms kan gaan ruiken. Het hangt er daarbij natuurlijk van af waar de bak staat.

Het deurtje van de kattenbak

Kattenbakken met een kap hebben vrijwel altijd een klapdeurtje. Je kunt dit deurtje beter niet monteren en de opening geheel vrij laten. De kat zal zich dan niet opgesloten voelen als hij op de bak gaat. Zeker als je meerdere katten hebt kan het gebeuren dat de ene kat op de bak gaat en de ander pal voor de opening gaat zitten. Als de kat dan uit de bak wil wordt hij meteen belaagd. Vaak uit speelsheid, maar zeker als de katten geen echte dikke vrienden zijn wordt dit meestal niet gewaardeerd. Als je kat de kattenbak niet prettig vindt, is de kans groot dat hij zijn behoefte elders gaat doen.

Welke kattenbakvulling moet ik gebruiken?

Er zijn verschillende soorten grit in de handel. Je kunt kiezen voor kleigrit, al dan niet klontvormend. Klontvormend heeft uiteraard als voordeel dat je de bak gemakkelijk kunt scheppen en dat het daardoor langer duurt voordat de bak verschoond moet worden. Je kunt ook kiezen voor een natuurlijk materiaal. Dit mag in de groene container worden gedeponeerd en soms zelfs door het toilet gespoeld. Crystals is ook een optie, hoewel sommige katten dit geen prettige kattenbakvulling vinden en dit misschien zullen laten merken door de kattenbak niet te gebruiken. Als je kat onzindelijk gedrag vertoont kun je een ander soort grit proberen, soms lost dat het probleem op.

Hoeveel bakken moet ik neerzetten als ik meerdere katten heb?

Er gaat een advies rond dat zegt: Het aantal bakken is gelijk aan het aantal katten plus 1. Maar dit is zeker geen vaststaande wet. Als je weinig ruimte hebt en je hebt twee katten dan kun je gerust één kattenbak neerzetten. Kies dan wel voor een wat groter model en schep de uitwerpselen er minimaal één keer per dag uit. Het is ook geen vaststaand feit dat je de bak iedere week geheel moet verschonen en uitsoppen. Een grote bak kan best wat langer blijven staan als er nog voldoende schone kattenbakvulling in zit. Vul de bak nooit bij. Als de bodem in zicht komt is het moment daar om de bak te legen, uit te soppen en opnieuw te vullen.

Help, mijn kat is niet zindelijk, wat kan ik doen?

 

Katten zijn van nature heel zindelijke dieren die hun persoonlijke verzorging belangrijk vinden. Als je kat zijn behoefte niet op de kattenbak doet dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Het kan puur te maken hebben met de bak zelf, maar ook met andere factoren. Het kan lastig zijn om erachter te komen waarom je kat niet op de bak gaat. Vaak zit er niets anders op dan bepaalde zaken één voor één uit te sluiten.

Is er een medische oorzaak?

Wanneer je de indruk hebt dat er een medische oorzaak is, dan is een bezoek aan de dierenarts natuurlijk noodzakelijk. Deze kan door middel van een punctie wat urine opvangen en deze testen op blaasontsteking. Veel dierenartsen hebben hier zelf de middelen voor, zodat je de uitslag direct te horen krijgt. Net als bij mensen kan er bij een blaasontsteking een antibioticakuur worden gegeven. Als er geen duidelijke blaasontsteking is maar wel aanleiding om een lichamelijke oorzaak te vermoeden zijn er nog andere opties zoals een uitgebreid bloedonderzoek, een röntgenfoto of een echo. Als medische oorzaken zijn uitgesloten dan moet je als eigenaar andere factoren onder de loep nemen.

De kattenbak

Zorg dat je kat de beschikking heeft over een royale kattenbak. Kattenbakken waarin je kat maar net past vindt hij vaak niet prettig. En haal het deurtje weg voor de ingang. Veel katten vinden het niet prettig om ‘opgesloten’ te zitten. Soms kan het ook helpen om de kap van de kattenbak te halen. Er zijn overigens ook modellen te koop die geen kap hebben. Een oudere kat kan vanwege reumatische aandoeningen problemen hebben om in de kattenbak te stappen. Kies dan een bak met een ‘lage instap’. Zet de bak op een rustige plek waar de kat zich terug kan trekken om zijn behoefte te doen. Heb je meer katten? Zorg dan dat er meer kattenbakken staan. De regel van ‘aantal katten plus 1’ voor het aantal bakken is lang niet altijd nodig, maar bij 2 of meer katten is het aan te raden om minimaal twee kattenbakken neer te zetten, het liefst op verschillende plaatsen.

De kattenbakvulling en verschonen van de bak

Er zijn verschillende soorten kattenbakvulling in de handel. De bekendste is het kleigrit. Dit kun je kopen in zowel klonterende als niet klonterende samenstelling. Dan zijn er nog silicaat en vulling van natuurlijk afbreekbaar materiaal zoals hout of maiskorrels. Als je kat niet op de bak gaat is er een kans dat hij de kattenbakvulling niet prettig vindt. Je zou dan een ander soort kunnen proberen om te zien of dat wel in de smaak valt. Zorg dat de uitwerpselen dagelijks uit de bak worden geschept en verschoon de kattenbak als deze niet meer fris ruikt. Je zit zelf ook graag op een schoon toilet.

Hoe kies ik een bijzondere naam voor mijn kat?

Net zoals namen voor baby’s zijn ook namen voor katten onderhevig aan trends. Ieder jaar wordt er een top 10 samengesteld van de populairste kattennamen. In 2020 werd een kater het vaakst Simba genoemd. Een poes kreeg in de meeste gevallen de naam Luna. De kater top 3 wordt compleet gemaakt met Max en Tommy. Voor poezen eindigden Nala en Bella op plaats 2 en 3. Soms zorgt een tv programma of een strip of tekenfilm ervoor dat kattennamen ineens heel populair worden. Tommy is al jaren populair, waarschijnlijk vanwege de zeer populaire tekenfilmserie Tom & Jerry, over de belevenissen van een kat en een muis.

Je mag de naam voor je kat altijd zelf kiezen

Als er een kat zijn intrede doet in je huis dan moet hij of zij natuurlijk een naam krijgen. Als je een raskat koopt dan heeft de kat al een officiële stamboomnaam. Maar het is zeker niet noodzakelijk om die naam te blijven gebruiken. Fokkers vinden het vaak leuk als je de stamboomnaam aanhoudt, maar het is absoluut geen verplichting. De kat zal snel genoeg wennen aan een nieuwe naam, zeker als je die consequent gebruikt en daar direct mee begint zodra het kitten bij je in huis komt. Als je een ‘herplaatser’ in huis neemt, een kat die dus al enige jaren bij andere mensen heeft gewoond, dan is het soms beter om de roepnaam niet te wijzigen.

Leert mijn kat wel luisteren naar zijn naam?

Een kat is geen hond. Katten zijn vaak redelijk eigenwijs. Maar toch zijn er heel wat katten die perfect luisteren naar hun naam. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat een kat zijn naam niet letterlijk verstaat. Hij luistert alleen naar de klank. Als je twee katten hebt en je noemt ze Hippie en Jippie dan zullen ze het verschil niet horen. Kies dus, als je de naam voor je kat verzint, bij voorkeur een naam met een duidelijke klank. Heb je meer katten, kies dan voor iedere kat een naam met een duidelijk andere klinker. Zo is de kans groot dat als je een naam roept, de juiste kat daarop reageert. Het is wel zo dat katten soms niet komen aandraven als je ze roept. Ze spitsen hun oortjes “Hé, ik word geroepen” zonder dat daar de consequentie aan wordt gekoppeld dat ze zich moeten melden. Katten blijven katten.

Waarom zijn katten zulke lastige patiënten?

Katten zijn ‘lastige patiënten’. Ze zijn er heel goed in om te verbergen dat ze zich niet lekker voelen. Het kan daarom lang duren voordat je doorhebt dat er iets mis is met je kat. Maar er zijn wel  degelijk dingen waar je op kunt letten om de gezondheid van je kat in de gaten te houden.

Afname in gewicht

Het is aan te raden om het gewicht van je kat regelmatig te checken. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door eerst jezelf te wegen op een personenweegschaal en vervolgens met je kat op je arm. Een beter idee is een babyweegschaal, dan zie je nauwkeurig wat je kat weegt en valt het dus ook op als hij in een paar weken ineens 5 ons is afgevallen. Gewichtsverlies kan wijzen op een interne aandoening maar ook op problemen met het gebit.

Een slecht verzorgde vacht

Katten zijn trots op een goede verschijning. De vacht wordt dagelijks verzorgd. Als de vacht van je kat er plukkerig uitziet en niet glanst dan is er vaak iets mis met de kat. Een langharige kat heeft natuurlijk wat hulp nodig bij de vachtverzorging, maar katten met een korte of halflange vacht moeten deze in principe zelf kunnen verzorgen. Als je kat slecht in zijn vacht zit en ook overigens een niet fitte indruk maakt is een bezoek aan de dierenarts zeker aan te raden.

Houd de ontlasting in de gaten

De ontlasting van een kat is een goede graadmeter voor gezondheid. Net als mensen kan een kat wel eens een keer diarree hebben. Maar als de ontlasting meerdere dagen achtereen niet goed is dan is dat reden om actie te ondernemen. Als er bloed bij de ontlasting zit kan dit wijzen op besmetting met een parasiet. Een veel voorkomende parasiet bij katten is Giardia. De dierenarts kan een test doen op de ontlasting om te zien of het inderdaad om Giaridia gaat. Uitgebreider onderzoek op verschillende andere parasieten is eveneens mogelijk. Hiervoor zal de dierenarts je vragen om van  dagen de ontlasting te verzamelen. Als duidelijk is welke parasiet je kat parten speelt kan er gericht worden behandeld en zijn de problemen vaak binnen enkele dagen voorbij.

Hoesten en niezen

Iedere kat hoest of niest wel eens. Maar als je kat regelmatig zit te snotteren kan hij last hebben van een virus of bacterie. Een bezoek aan de dierenarts is dan ook zeker aan te raden. De dierenarts zal naar de longen luisteren en de temperatuur opnemen. Als er sprake is van een longontsteking wordt antibiotica voorgeschreven in combinatie met een ontstekingsremmer. Als er verder geen onderliggende problemen zijn herstelt de kat vaak binnen enkele dagen. Omdat een kat pas eet als hij zijn voer heeft geroken, zorgen problemen met de luchtwegen vaak ook voor verminderde eetlust. Deze combinatie kan ervoor zorgen dat de conditie van je kat snel verslechtert. Stel bezoek aan de dierenarts in zo’n geval niet uit maar maak meteen een afspraak.

Je kat vrij buiten laten lopen? Geen goed idee!

Enkele tientallen jaren geleden was het heel normaal dat huiskatten vrij rondliepen in de buurt. Want ja, een kat is geen hond, die kun je niet aan een tuigje uitlaten. Hij komt altijd weer terug, dus wat is het probleem? Nou, er zijn wel meer problemen met vrij rondlopende katten. Zowel voor de baas als voor het dier zelf. Het is dan ook zeer het overwegen waard om je kat binnen of in ieder geval in je eigen tuin te houden. De belangrijkste reden: gevaar. Een kat loopt nogal wat risico’s als hij vrij op straat komt. Hij kan worden aangereden. Hij kan in gevecht raken met een hond wat hij vaak met de dood moet bekopen. Hij kan ernstige ziektes oplopen die door zwerfkatten worden overgedragen. Dat moet je als eigenaar niet willen.

Jaarlijks raken tienduizenden katten vermist

Als je een account hebt op een social media platform zoals Facebook of Instagram dan ken je de berichten vast wel: Wie heeft onze Max gezien? Hij is al sinds 3 dagen niet meer thuis gekomen, dat is niks voor hem. Niet zelden komt zo’n kat nooit meer thuis. Waarom niet? Omdat hij is aangereden en gewond een plekje tussen de struiken heeft gezocht om daar een eenzame en pijnlijke dood te sterven. Of omdat hij ergens opgesloten is geraakt en niet op tijd werd gevonden. En zo zijn er nog wel meer horror scenario’s.

Is een kat echt zo ongelukkig als hij niet op stap kan?

Een kat die gewend is om vrij naar buiten te mogen houd je niet zo makkelijk meer binnen. Maar een kat die van kitten af aan niet beter weet dan dat de tuin zijn domein is en hij daar niet uit kan dan zal je kat echt niet ongelukkig zijn. Als je je kat voldoende afleiding geeft door hem veel aandacht te geven, of beter nog: een tweede kat als speelkameraadje, dan zal hij echt niet wegkwijnen omdat hij niet in de buurt mag rondstruinen.

Laat je kat geen overlast veroorzaken

Mensen die geen kat hebben vinden het echt geen pretje dat katten uit de buurt hun tuin als kattenbak gebruiken. Mensen die wel een kat hebben die keurig in hun eigen tuin blijft overigens ook niet. Wil je geen ruzie met de buren, of het risico dat je kat door een katten hatende buur iets wordt aangedaan? Houd hem dan gewoon in je eigen tuin. Er zijn voldoende mogelijkheden om je tuin cat proof te maken met schrikdraad, gaas of een kattenren. Het zal een heleboel ergernis van de buren, maar vooral slapeloze nachten van de butlers voorkomen

Wanneer is het tijd om mijn kat te laten castreren?

Als je een kat in huis krijgt die nog niet is ‘geholpen’ dan is het verstandig om dit op tijd te laten doen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt ook bij een poes gesproken van castratie. Het gaat immers om het verwijderen van voortplantingsorganen. Bij de kater worden de testikels verwijderd, bij de poes de eierstokken en soms ook de baarmoeder. Sommige dierenartsen doen ‘vroegcastratie’. Hiervan is sprake als de kat vóór de leeftijd van 5 maanden wordt gecastreerd. Dit heeft echter een paar nadelen.

Waarom liever niet te vroeg castreren?

Voor een poes betekent castratie een buikoperatie waarvoor een relatief zware narcose moet worden gegeven. Daarom adviseren dierenartsen om een poes niet vóór de leeftijd van 5 tot 6 maanden te laten helpen. Voor katers kan castratie vaak wel met 4 maanden. De laatste jaren komen dierenartsen hierop terug als het gaat om grotere rassen zoals de Maine Coon en Noorse Boskat. Beter is het om de kater wat langer te laten doorgroeien alvorens een afspraak voor de castratie te maken.

Klopt het dat ik mijn poes eerst een nestje moet laten krijgen?

Nee, dit is echt een broodje aap verhaal. Vroeger werd gezegd dat poes beter eerst een nestje kon krijgen voordat ze werd gecastreerd, of op zijn minst een keer krols moest zijn geweest. Als de poes krols wordt is ze geslachtsrijp en kan ze dus zwanger worden. Zeker een poes die vrij buiten komt loopt dit risico. Poes een nestje laten krijgen omdat het zo leuk is, is echt geen goed idee, tenzij je echt goede adressen hebt voor de kittens. De asielen zitten vol met katten die een nieuw thuis zoeken.

Wanneer is mijn kat steriel na de operatie?

Een poes is direct na de operatie niet meer vruchtbaar. Een kater kan in theorie tot enkele weken na de castratie nog succesvol dekken. Daarom wordt aangeraden om, als je een kater en een poes in huis hebt, eerst de poes te laten opereren. De kater kan haar dan zeker niet meer onbedoeld zwanger maken. Als je wilt fokken met een raskat, dan kun je de poes of kater op geboortebeperkende middelen zetten tot deze oud genoeg is om te dekken of een nestje te mogen krijgen. Dit gebeurt altijd in overleg met de dierenarts.

Met je kat naar de dieren homeopaat

Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren zijn er homeopaten. Soms kan het gebeuren dat je kat ziek is, maar dat de dierenarts er de vinger niet op kan leggen wat nu precies de oorzaak is van de klachten. Als medicatie, een bloedonderzoek, een echo en meer onderzoeken geen duidelijkheid geven dan kun je overwegen een dieren homeopaat in te schakelen. Deze kijkt op een heel andere manier naar de patiënt. Veel dierenhomeopaten zijn geen dierenarts. Zij stellen dan ook geen diagnose, maar beoordelen de gezondheid van de kat op basis van een uitgebreid vraaggesprek met de eigenaar en als het even kan een ‘live’ beoordeling, bij voorkeur bij de eigenaar en het dier thuis.

Wanneer kan een homeopaat helpen?

Een dieren homeopaat kan bij een grote verscheidenheid aan klachten helpen. Of de therapie werkt is natuurlijk nooit met zekerheid te zeggen, maar dit geldt in bepaalde gevallen ook voor reguliere medicatie. Klachten waarbij je kunt overwegen een dierenhomeopaat te raadplegen zijn onder andere gedragsproblemen, zoals onzindelijkheid, angst of agressie, maar ook reumatische klachten, problemen met de huid en klachten aan bepaalde organen.

Hoe werkt dieren homeopathie?

De meeste dieren homeopaten werken met korrels die in water worden opgelost. Hierin zitten de bestanddelen die een positieve uitwerking op de klachten moeten bewerkstelligen. Zo’n korrel wordt opgelost in een beetje water wat je de kat geeft. De behandeling hoeft doorgaans maar 2 keer te worden gedaan. Daarna is het even afwachten of het middel aanslaat. Soms is het wenselijk om de behandeling na enkele weken nog eens te herhalen. Je hoeft dus niet aan de slag met medicatie die de kat weigert in te nemen of andere ingewikkelde toestanden. Als je kat ook bij de dierenarts onder behandeling is dan is het wel aan te raden om dit te bespreken met de dierenarts. In sommige gevallen kunnen de behandeling van de dierenarts en die van de homeopaat elkaar in de weg zitten.

Hoe vind ik een betrouwbare dieren homeopaat?

Dieren homeopaten zijn in tientallen plaatsen in Nederland gevestigd. Je kunt een homeopaat voor je kat vinden op de website van de Beroepsvereniging Klassiek Homeopaten voor Dieren (BKHD). Hier is een overzicht per provincie beschikbaar zodat je snel kunt zien of er een homeopaat bij jou in de buurt gevestigd is. Dierenhomeopaten werken uiteraard niet alleen met katten maar onder andere ook met honden en paarden.

Hoe verzorg ik mijn nestje kittens het beste?

Als je poes een nestje heeft gekregen dan is het natuurlijk zaak dat de kleintjes gezond opgroeien. De eerste 3 tot 4 weken zorgt de moeder voor haar kleintjes. Ze drinken dan uitsluitend haar melk. Zorg ervoor dat de moederpoes voldoende te eten krijgt. Zogende poezen eten tot wel twee keer zo veel als normaal. Als de kittens een week of 4 oud zijn wordt het tijd om ze ‘af te spenen’. Dat doe je door ze een klein beetje natvoer uit blik of vers vlees aan te bieden, eventueel verdund met een beetje water of kattenmelk. Door een hapje in hun bekje te stoppen leren ze zelf te eten. Dit is ook het moment om een kitten kattenbakje neer te zetten. Kittens zijn vrijwel altijd meteen zindelijk, ze zoeken zelf het bakje op om hun behoefte te doen.

Laat kittens opgroeien in de huiskamer

Het is echt geen goed idee om een nestje kittens te laten opgroeien in een schuur of in een aparte kamer. De eerste weken is een apart plekje prima. Moederpoes verzorgt haar kroost het liefst in een afgeschermd nest. Een kartonnen doos met een doek er overheen waar de moeder uit kan maar de kittens niet voldoet prima. Maar zodra de kittens met een week of 3 gaan rondkruipen wordt het tijd voor een wat ruimer verblijf. Als je de kittens nog niet ‘los’ in de woonkamer wilt laten lopen kun je een gedeelte afschermen met bijvoorbeeld hekjes die ook voor een buitenren voor konijntjes worden gebruikt.

Hoe vind ik goede adressen voor mijn kittens?

Wil je een goed huis voor je kittens vinden als ze niet kunnen blijven? Vraag dan een redelijke vergoeding. Als je je kittens de maximale zorg geeft, dus inclusief vaccinatie, microchip en meerdere keren ontwormen, dan is een vergoeding van minimaal 200 euro echt geen hoog bedrag. De kittens blijven dan immers zo’n 14 weken bij je en vanaf 4 weken moeten ze ook eten krijgen en gebruiken ze de kattenbak. Toekomstig personeel dat vol overgave gaat voor een nieuw huisgenootje zal dit bedrag dan ook zonder problemen betalen. Iemand die op zoek is naar een gratis kitten zal wellicht als hij het katje eenmaal in huis heeft de verzorging ook niet zo serieus nemen, geld is dan blijkbaar een belangrijker issue dan het welzijn van de kat.

Kittens blijven bij voorkeur tot 16 weken bij de moeder

Wettelijk gezien mag je een kitten met 7 weken worden gescheiden van de moeder en verhuizen. Maar verstandig is dit zeker niet. Een kitten van 7 weken kan zelf eten, op de bak gaan en zich verzorgen. Maar in de weken daarna leert hij nog heel veel van zijn moeder en ook van zijn nestgenootjes. Bovendien is het wel zo verstandig om een kitten minimaal 1 keer te laten vaccineren en een aantal keren te ontwormen voordat hij het nest verlaat. De vaccinatie vindt bij voorkeur plaats op een leeftijd van minimaal 11 weken. Eerder vaccineren heeft weinig zin omdat het kitten dan nog veel antistoffen van de moeder bij zich draagt waardoor de vaccinatie zijn werk niet zal doen. Raskittens die je bij een fokker koopt verhuizen doorgaans op een leeftijd tussen de 14 en 16 weken.

Hoe pak ik de verhuizing met mijn kat goed aan?

Als je gaat verhuizen dan is het belangrijk om rekening te houden met je kat. Het is niet niks om uit je vertrouwde omgeving te worden weggehaald en in een wildvreemd huis te worden neergezet met de mededeling dat dit nu je nieuwe thuis is. Katten zijn doorgaans erg gehecht aan hun omgeving en hebben vaak wat meer moeite om aan een nieuwe plek te wennen dan honden die meestal meer op hun baasjes gericht zijn. Zorg in ieder geval voor rust en probeer stress zo veel mogelijk te vermijden.

Verhuis de kat liever niet op de dag van de verhuizing

Als je de mogelijkheid hebt, plan dan de verhuizing van de kat een dag voor of na de verhuizing. Zo voorkom je dat je kat in de hectiek ontsnapt. Ook staat bij een verhuizing vaak de voordeur constant open. Als je kat ontsnapt terwijl hij in een vreemde omgeving is dan is de kans groot dat hij gaat dwalen. Vaak zal een kat proberen zijn oude huis terug te vinden. Niet zelden lukt ze dat ook nog. Verhuis je kat dus bij voorkeur de dag voordat je zelf verhuist en sluit hem tijdens het uitladen van spullen op in een slaapkamer of andere ruimte waar hij niet naar buiten kan glippen.

Wanneer kan ik mijn kat weer naar buiten laten na de verhuizing?

Het is niet verstandig om een kat los buiten te laten lopen. Wil je dit toch en is de omgeving veilig. Wacht er dan in ieder geval een paar weken mee. Zo kan de kat wennen aan zijn nieuwe huis en de geuren goed in zich opnemen. Gaat je kat voor het eerst naar buiten, probeer hem dan in de tuin te houden zodat hij daar eerst goed kan rondsnuffelen om te weten dat dit zijn thuis is. Hij zal vervolgens al snuffelend zijn weg vervolgen en uiteindelijk zijn vaste rondje door de wijk ontdekken. Jaag de kat niet op, als hij schrikt en wegvlucht kan hij zijn weg niet goed verkennen en is de kans aanwezig dat hij niet meer weet hoe hij thuis moet komen.

Wat kan ik doen als mijn kat heimwee heeft?

Als je nieuwe huis in de buurt staat van je vorige adres dan is de kans aanwezig dat je kat zodra hij de kans heeft teruggaat naar zijn oude buurt. Als je dat niet wilt dan zit er niets anders op dan je tuin cat proof af te zetten zodat de kat niet meer weg kan. Als dat geen oplossing is dan kun je proberen of één van je voormalige buren voor je kat wil zorgen en afstand van hem doen. Maar dit is natuurlijk niet de oplossing waar je voor wilt gaan. Door je kat genoeg aandacht te geven en een veilige omgeving te bieden zal hij zich over het algemeen vrij snel bij de nieuwe situatie neerleggen.

Waar moet een goed kattenpension aan voldoen?

Katten gaan doorgaans niet mee op vakantie. De kans dat de kat op het vakantieadres de benen neemt is redelijk groot. Veel katten houden niet van reizen en zijn niet graag uit hun vertrouwde omgeving. De beste oplossing als je met vakantie gaat is dan ook dat de kat thuis blijft en daar wordt verzorgd. Het liefst door iemand die bij je logeert. Als dat niet kan dan op zijn minst iemand die dagelijks langsgaat om de kattenbak te verschonen en vers drinkwater neer te zetten. Als je geen oppas kunt vinden dan is een pension een optie. Maar wat is een goed kattenpension?

Waar moet ik zelf op letten?

Zorg ervoor dat je kat recent is gevaccineerd of dat er een geldige titerbepaling in het paspoort staat. Houd er rekening mee dat een pension doorgaans geen ongecastreerde katers accepteert vanwege sproeien en mogelijk dominant gedrag naar andere katten. Een kat die medicijnen gebruikt is ook niet altijd welkom in een pension. Als het gaat om een pilletje per dag wat de kat zich gemakkelijk laat geven is het meestal wel bespreekbaar. Een kat met diabetes die 2x per dag moet worden geprikt is vaak een ander verhaal. Uiteraard moet je kat vrij zijn van vlooien en andere parasieten. Ontwormen en ontvlooien is dus zeker aan te raden kort voor vertrek.

Zorg dat je kat zich comfortabel voelt in het pension

Veel pensions werken met kamers. In een kamer is een aantal katten gehuisvest. De pensionhouder beoordeelt op basis van kennis en ervaring welke katten bij elkaar kunnen. Ideaal is als het binnenverblijf vrije uitloop naar een afgesloten ren of tuin heeft. Als je meerdere katten naar het pension brengt dan worden deze over het algemeen bij elkaar in een kamer geplaatst zodat er in ieder geval geen ruzies ontstaan tussen katten die elkaar niet kennen.

Zijn eigen voer mee, kan dat?

Katten willen nogal eens in hongerstaking gaan als ze uit logeren gaan. Het kan schelen als je kat tijdens het verblijf in het pension zijn eigen voer krijgt. Vaak is het dan ook mogelijk om eigen voer mee te brengen of lekkere hapjes waarmee de kat kan worden verwend. Spreek altijd af dat het pension contact opneemt als je kat echt niet wil eten, want een kat die een aantal dagen helemaal niets eet loopt het risico een leververvetting op te lopen. Dit is in veel gevallen dodelijk. Het is dan ook een goed idee om je kat te laten proefdraaien in het pension. Breng hem er voor bijvoorbeeld een weekend en kijk hoe het gaat. Als dat goed gaat dan ga je met een wat geruster gevoel op vakantie.

Kun je een kat ook opvoeden zoals een hond?

Katten zijn slimme dieren. Je kunt ze dan ook zeker veel leren en ze zullen zich over het algemeen goed aanpassen aan je leefritme. Als je je kat dagelijks op een vast tijdstip zijn lekkere hapje geeft dan zal hij binnen een paar dagen weten: zo laat krijg ik mijn eten. En nee, ze kunnen geen klok kijken, maar met hun biologische klok is niets mis. Ook zal je kat zich snel instellen op de momenten dat je bijvoorbeeld thuiskomt van je werk of dat de kinderen uit school komen.

Kan ik mijn kat kunstjes leren?

Een hond kun je leren apporteren of netjes opzitten en pootje geven. Bij een kat ligt dat anders. Katten zijn nogal eigenwijs ingesteld. Ze willen best iets leren, maar alleen als ze denken dat ze daar zelf voordeel van hebben. Je kat zal een weggegooid speeltje soms best willen apporteren, maar alleen als hij dat op dat moment zelf een leuk spelletje vindt. Daarom zijn er wel behendigheidswedstrijden voor honden maar niet voor katten.

Het aanpassingsvermogen van de kat

Katten kunnen zich vaak wel razendsnel aan een nieuwe situatie aanpassen. Een verhuizing of gezinsuitbreiding zijn vaak geen probleem, zeker wanneer de kat nog niet zo heel oud is. Een nieuwe kat in huis is natuurlijk wat anders, dan moet de ‘pikorde’ worden bepaald, ook als het om gecastreerde dieren gaat. Dat kan soms wel enkele weken in beslag nemen, maar gaat in veel gevallen goed. Ook ongewenst gedrag kun je je kat vaak goed afleren. Het is dan wel belangrijk dat je consequent bent. Als de kat niet op het aanrecht mag, sta dat dan niet soms wel en soms niet toe. Dan weet je kat immers niet meer waar hij aan toe is.

Katten hechten meer aan hun huis dan aan hun baas, klopt dat wel?

Sommige mensen beweren dat een kat zich meer aan zijn huis en omgeving hecht dan aan zijn mensen. Maar dat klopt in lang niet alle gevallen. Er zijn wel degelijk katten die zeer gehecht zijn aan hun baas of bazin. Er zijn verhalen bekend van katten die in hongerstaking gingen tijdens de vakantie van hun verzorger, ondanks dat ze in een prima pension zaten of werden verzorgd door een lieve buurvrouw. En er zijn katten die tientallen kilometers lopen om weer thuis te komen na een vermissing. Dus het is zeker niet zo dat het je kat niet uitmaakt bij wie hij woont. En hij zal ook zeker zijn best willen doen om bij zijn personeel in de smaak te vallen en zich goed te gedragen.

Is jaarlijks vaccineren noodzakelijk voor mijn kat?

Een kat moet volgens het schema van de dierenarts jaarlijks worden gevaccineerd tegen niesziekte. Tegen kattenziekte kan minder vaak worden gevaccineerd, er zijn vaccins die alleen niesziekte bestrijden. Maar is dat jaarlijks prikken wel nodig? De meningen zijn daarover verdeeld. Zeker de vaccinatie tegen kattenziekte geeft volgens bepaalde onderzoeken levenslange bescherming als deze op de kittenleeftijd wordt gegeven. Is het dan echt alleen maar een melkkoetje voor de dierenartsen, dat vaccineren? Niet helemaal.

De gezondheidscheck

Wanneer je met je kat voor de jaarlijkse vaccinatie naar de dierenarts gaat dan wordt je kat helemaal nagekeken. Geen oormijt? Geen problemen met het gebit? Geen gesnotter, heldere oogjes? Vacht in orde? Hart en longen klinken goed? Geen problemen met de spijsvertering? Daarnaast kun je als eigenaar van de gelegenheid gebruik maken om vragen te stellen als er iets speelt zoals een gedragsprobleem. De kat wordt vervolgens gevaccineerd en hij kan er weer een jaartje tegen. Die gezondheidscheck is zeker niet onbelangrijk. Katten zijn er een kei in om hun kwalen heel lang verborgen te houden. Tijdige ontdekking kan veel ellende voorkomen.

Titeren, het alternatief voor de jaarlijkse prik

Steeds meer katteneigenaren vinden het niet meer van deze tijd om zonder meer een vaccin te laten geven. Titeren is dan een goed alternatief. Hierbij wordt een beetje bloed afgenomen bij de kat, een paar druppels is genoeg. Vervolgens wordt bepaald of het bloed nog voldoende antistoffen bevat voor niesziekte en kattenziekte. Als dat het geval is, hiervoor zijn vaste normen, dan hoeft de kat niet te worden gevaccineerd. In de meeste gevallen wordt het vaccinatieboekje zelfs voor 3 jaar afgetekend. Maat het kan ook zijn dat een waarde te laag is. Dan moet er dus wel een vaccinatie in. Wil je het goed doen dan moet je een paar weken later opnieuw laten titeren om te zien of de prik heeft ‘gepakt’. Het is dus zeker niet zo dat titeren goedkoper is dan vaccineren. Als je geluk hebt wel, dan betaal je voor een titerbepaling die je 3 jaar aftekenen op het paspoort geeft.

Zijn er risico’s verbonden aan vaccineren?

Zoals voor elk vaccin geldt kan een kat niet goed reageren op de prik. Vooral kittens kunnen last krijgen van een ‘entreactie’. Die kan koorts geven of verminderde eetlust. Als dat met een dag over is dan is er niet zo’n probleem. Als de kat echt ziek wordt na het vaccineren dan is het natuurlijk belangrijk om de dierenarts te raadplegen. Vroeger werd de prik standaard tussen de schouderbladen gegeven. Omdat dit in sommige gevallen kan leiden tot het ontstaan van een kwaadaardig gezwel prikt de dierenarts tegenwoordig in de flank. Sommige dierenartsen noteren op de patiëntenkaart of ze links of rechts hebben geprikt en wisselen dit jaarlijks af. Zo is het risico op de vorming van een kwaadaardig gezwel op de prikplek vrijwel uitgesloten.

Help, mijn kat is weggelopen!

Katten die vrij buiten mogen lopen hebben soms de neiging om op stap te gaan en dagen weg te blijven. Hun ongeruste baasjes zoeken de hele buurt af, zonder resultaat. Een dag of 2-3 later zit Felix gewoon weer voor de deur of er niets aan de hand is. Maar het gaat helaas niet altijd zo. Eerst en vooral: Het is niet meer van deze tijd om je kat vrij buiten te laten lopen. Tenzij je op een boerderij woont en je kat altijd op eigen terrein blijft, maar at weet je hoe dan ook nooit zeker. Als je er toch voor kiest om je kat naar buiten te laten zodat hij in de buurt kan rondstruinen, dan kan het gebeuren dat je lieverd op een dag niet meer thuis komt. Daarnaast kan het natuurlijk ook gebeuren dat een ‘binnenkat’ ontsnapt door een per ongeluk openstaande deur. Met deze tips is je kat hopelijk snel weer thuis.

Hoe kan het dat mijn kat ineens niet meer thuis komt?

Als je kat na een rondje door de buurt niet thuiskomt op het moment dat je hem verwacht, dan kan dat verschillende redenen hebben. In veel gevallen zit je kat ergens opgesloten. Hij is een schuur of een huis binnengelopen waarna de deur dichtging zodat hij er niet meer uit kon. Vraag dus altijd aan je buren of ze hun schuur of desnoods hun zolder willen checken. Het kan ook dat je kat ergens van is geschrokken en het op een lopen heeft gezet. In dat laatste geval zal hij pas weer naar huis komen als hij zich weer veilig voelt. Helaas kan het ook zo zijn dat je kat iets is overkomen en dat hij ziek, gewond of dood ergens ligt. Meld de vermissing altijd bij Amivedi, deze organisatie registreert vermiste en gevonden huisdieren. Meld de vermissing bij dierenartsen in de buurt en bij de Dierenambulance. Het helpt enorm als je kat is gechipt en als de chip correct is geregistreerd.

Hoe krijg ik mijn kat snel weer thuis?

Katten die niet gewend zijn om vrij buiten te komen zijn vaak erg bang. Het heeft dan meestal geen zin om op klaarlichte dag al roepend over straat te gaan. ’s Avonds of ’s nachts heb je vaak meer succes. Een advies wat vaak wordt gegeven is om een gebruikte kattenbak buiten te zetten. Je kat herkent die geur en komt er misschien op af. Datzelfde geldt voor een lekker hapje, hoewel je daar ongetwijfeld ook andere katten uit de buurt mee lokt. Zet als het kan een deur open of zorg dat het kattenluik bereikbaar is zodat je kat als hij weer in de buurt van zijn huis komt ook naar binnen kan.

Gemiddeld zijn ze 3 dagen weg

Het is geen wet van Meden en Perzen, maar veel katten die er vandoor gaan komen na pakweg 3 dagen weer thuis. Kennelijk ongedeerd, hongerig en moe van alle avonturen. Als je je zorgen maakt over wat je kat mogelijk heeft meegemaakt, en zeker als hij gewond is of op een andere manier niet in orde, dan maak je natuurlijk direct een afspraak bij de dierenarts. Om weglopen te voorkomen is het aan te raden je kat tijdig te laten steriliseren of castreren. Dit verkleint de kans dat je kat op stap gaat om op zoek te gaan naar een leuke date. En nee, een kat hoeft echt niet vrij buiten te kunnen om te ‘jagen’. Je kat is je huisdier, hij krijgt thuis goed te eten nemen we aan. Houd hem dus op je eigen terrein. Zet je tuin af met schrikdraad of laat een mooie ren plaatsen. Het scheelt je heel wat zorgen.

Is een raskat minder gezond dan een huiskat?

Er gaan heel wat verhalen rond over raskatten en hun gezondheid. Volgens sommige ‘deskundigen’ is een raskat een bron van erfelijke aandoeningen en kun je er daarom beter maar niet aan beginnen. Maar klopt dat wel? Is het echt zo dat een ‘htk’tje’ (huis-, tuin- en keuken kat, oftewel een rasloze kat) gezonder is dan een kat met een stamboom of in ieder geval twee raszuivere ouders? Van een htk weet je niet wie zijn voorouders waren en of er wellicht erfelijke ziektes zijn overgedragen. Bij een raskat die van een goede en verantwoorde fokker komt, weet je dat wel.

Elimineren van erfelijke ziekten

Een fokker die zijn hobby serieus neemt test zijn fokdieren op erfelijke aandoeningen. Soms kan dat door middel van een eenmalige DNA test. Soms moeten daarvoor periodiek echo onderzoeken worden gedaan. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor HCM, een hartaandoening. Deze aandoening komt bij verschillende kattenrassen voor, zoals de Brits Korthaar, de Maine Coon en de Noorse Boskat. Maar door ouderdieren te testen kun je voorkomen dat nakomelingen deze aandoening krijgen. Bij htk’s komt HCM ook zeker voor. Maar omdat de ouders van deze katten niet worden getest weet je dus nooit of ze mogelijk erfelijk belast waren. Datzelfde geldt voor bepaalde nieraandoeningen en de aanleg voor problemen met het gebit.

Goede verzorging als kitten

Een raskat moet minimaal 13 weken bij de moeder blijven en mag alleen verhuizen na volledige vaccinatie. Dit staat in de reglementen van alle kattenverenigingen. Een fokker is bij zo’n vereniging aangesloten, want deze geeft de stambomen af. Als een fokker zich niet aan de regels houdt krijgt hij een waarschuwing en bij herhaling volgt royement. Fokkers is er doorgaans veel aan gelegen om gezonde dieren af te leveren. Een slechte naam als fokker zorgt er immers voor dat ze hun kittens niet meer kunnen verkopen. Vandaag de dag blijven raskittens meestal 14 tot 16 weken bij de moeder. Steeds meer fokkers kiezen ervoor om de eerste vaccinatie pas met 11 tot 12 weken te geven en de kittens daarom pas later te laten verhuizen.

Ook raskatten kunnen een hoge leeftijd bereiken

Het is zeker niet zo dat een raskat niet oud wordt. Er zijn voorbeelden genoeg van Perzen, Noorse Boskatten en Heilige Birmanen die een hoge leeftijd van rond de 18 jaar bereiken. Net zoals bij mensen is het zo dat er sterke en minder sterke exemplaren zijn. Goede voeding en een bezoek aan de dierenarts bij gezondheidsproblemen kunnen ertoe bijdragen dat je kat gezond oud wordt, of hij nu wel of niet een stamboom heeft.

Waarom is graanvrije voeding voor mijn kat een goede keuze?

Goede voeding kiezen voor je kat kan best lastig zijn. Er is enorm veel keuze in droog- en natvoer. Daar komt bij dat katten soms kieskeurige eters zijn. Heb je eindelijk een perfect voer gevonden met op papier de juiste samenstelling en trekt poes haar neus ervoor op. Als je een voeding kiest voor je kat, ga dan bij voorkeur voor een graanvrije brok. Ook natvoer is verkrijgbaar zonder granen. Een graanvrije voeding verdient de voorkeur omdat katten granen niet verteren. Sommige krijgen er zelfs darmproblemen van. Een kat is een vleeseter, een echte carnivoor. Wil een hond misschien nog wel groente verorberen, een kat eet uitsluitend vlees, kip of vis. Bijproducten worden niet door het darmstelsel verteerd en komen er dus ‘via de natuurlijke weg’ weer uit.

Hoe kies is een goede voeding?

Als je een goede voeding voor je kat zoekt, bekijk dan altijd de ingrediëntenlijst. Het belangrijkste ingrediënt, dat waar het hoogste percentage van in het voer zit, moet als eerste worden genoemd. Dit is een wettelijke bepaling. Als het ingrediënt vlees, kip of vis pas op de tweede of derde plaats komt dan is het een voeding van minder goede kwaliteit. Let wel op: fabrikanten passen soms een trucje toe. Dan wordt vlees, kip of vis als eerste genoemd, maar in combinatie met bijproducten om op die manier het percentage hoger te laten uitkomen. Bijproducten zetten uiteraard geen zoden aan de dijk. Het gaat erom een voeding voor je kat te kiezen met een zo hoog mogelijk percentage vlees. Dit is namelijk het enige wat je kat goed kan verteren en waar hij de juiste voedingsstoffen uit kan halen voor een gezond leven.

Gezonde voeding is belangrijk voor een gezond leven

Gezonde voeding met de juiste samenstelling is enorm belangrijk voor de gezondheid van je kat. Zijn gebit maar ook de spijsvertering en andere organen blijven langer in goede conditie. Zo kan je kat gezond oud worden. Als een kat de senior leeftijd heeft bereikt is het verstandig om de voeding aan te passen. Een lager eiwitgehalte ontlast de nieren. Veel oudere katten krijgen problemen met nierfalen. Door de juiste voeding kun je je kat hierbij ondersteunen.

De voeding van Lowita is graanvrij

Bij Lowita weten we als geen ander hoe belangrijk goede voeding voor je kat is. Daarom vind je in ons assortiment uitstekend graanvrij voer voor je kat in verschillende smaken. De kans dat je kat er met smaak van eet is groot. Katten ‘eten met hun neus’. De reuk van het voer is belangrijker dan de smaak. Daar is uiteraard op gelet bij het samenstellen en produceren van onze kattenvoeders.

Wat is een gezond gewicht voor mijn kat?

Niet alleen mensen, ook katten kunnen te maken krijgen met overgewicht. En net als bij mensen is dat ook voor de kat geen gezonde situatie. Hij kan last krijgen van zijn gewrichten maar ook bepaalde organen zoals het hart, de nieren en de lever kunnen er schade door krijgen. Let dus op wat je je kat geeft als hij de neiging heeft om vetrolletjes te ontwikkelen. Hij hoeft niet op een dieet van rauwkost, een kat kan dit niet verteren dus het is sowieso geen optie, maar het is wel belangrijk om het gewicht van je kat in de gaten te houden.

Wanneer is mijn kat te dik?

Je moet bij een kat de ruggengraat kunnen voelen als hij rechtop staat. Deze moet niet overduidelijk zichtbaar of te voelen zijn, dan is de kat te mager. Als je zijn botten niet meer kunt voelen dan heeft je kat zeer waarschijnlijk overgewicht. Bedenk wel dat grotere katten nu eenmaal meer wegen. Een flinke Maine Coon kater mag rustig 8 of 9 kilo wegen. Een slanke Siamese poes moet het met hooguit 3 tot 4 kilo doen. Als je kat overgewicht heeft kun je proberen om hem te laten afvallen. Dat doe je bijvoorbeeld door zijn voeding met zorg te kiezen. Kies een brok die wat minder vetten bevat, zoals een light variant. Wees matig met natvoer, dit voer is sowieso volgens veel dierenartsen alleen bedoeld ‘voor zon- en feestdagen’.

Mensenvoer is niet goed voor je kat

Natuurlijk mag je je kat best een stukje van je biefstuk of kipfiletje geven als je zit te eten en hij zit er braaf op te wachten. Maar bedenk dat ‘een stukje’ ook echt niet veel meer moet zijn dan dat. Er zijn mensen die hun kat rustig een complete biefstuk van 2 ons laten verslinden. Nu is biefstuk op zich niet verkeerd, maar het is wel behoorlijk veel meer dan je kat per dag nodig heeft. En dan zijn er nog de dingen die katten erg lekker vinden maar die niet voor hun maag bestemd zijn. Chips, blokjes kaas, pinda’s en croissantjes bijvoorbeeld. Wil je je kat echt iets geven, dan is een klein flintertje chips dat tussen duim en wijsvinger past echt genoeg. Datzelfde geldt voor kaas, een klein brokje mag best, maar een heel blokje kaas is voor hem hetzelfde als een gezinszak chips voor één persoon.

Kan ik mijn kat afgepast voeren?

Katten eten graag de hele dag door. Ze eten doorgaans niet zoals een hond in een paar minuten hun hele bakje brokken leeg maar doen daar een heel etmaal over. Je kunt als je kat te dik is de hoeveelheid droogvoer die je geeft afwegen. Vraag eventueel advies aan je dierenarts. Als je kat leert dat dat alles is wat hij per dag krijgt zal hij zich daar hopelijk bij neerleggen en niet de hele dag om eten zeuren. Als dat niet werkt kun je de dagelijkse hoeveelheid in porties geven zodat poes steeds een bakje eten krijgt maar ondanks dat toch niet méér eet dan hij per dag mag hebben.

Een nieuwe kat erbij, hoe pak ik dat aan?

Als je katten hebt dan kan het gebeuren dat je op een zeker moment er graag een kat bij wilt nemen. Natuurlijk moeten de al aanwezige katten het daar wel mee eens zijn. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je overweegt om er een kat bij te nemen. Volwassen katten hebben vaak wat meer moeite met wennen in een nieuw huis. Zeker als de kat in zijn vorige huis vervelende dingen heeft meegemaakt kan het lastig zijn om zijn vertrouwen te winnen. Geduld is vaak een schone zaak in dit soort situaties. Door de kat zo veel mogelijk met rust te laten is de kans het grootst dat hij uiteindelijk vanzelf wat vrijer wordt.

Sluit een nieuwe kat niet op in een kamer

Sommige kattengedragsdeskundigen adviseren om een nieuwe kat de eerste weken in een aparte kamer te zetten als er al andere katten in huis zijn. Zo komen ze niet in elkaars territorium. Sommige van deze deskundigen hebben hele schema’s uitgewerkt om de katten langzaam, stapje voor stapje, te laten wennen aan elkaar. Ze vergeten voor het gemak dat de nieuwe kat op deze manier een trauma kan oplopen vanwege de opsluiting. Zeker een kitten zal er niet van opknappen als hij het grootste deel van de dag wordt opgesloten en een half uurtje onder streng toezicht mag kennismaken met de andere kat(ten) in huis.

De cold turkey methode

Vaak werkt het het beste als een nieuwe kat gewoon in de groep wordt gezet. Zeker als je al meerdere katten hebt zullen ze zich in veel gevallen niet druk maken om een nieuwe bewoner. Er wordt eens gesnuffeld, er wordt eens over en weer geblazen en vervolgens gaan ze over tot de orde van de dag. De nieuweling kan nu op zijn gemak de nieuwe omgeving gaan verkennen. Het gebeurt echt mar zelden dat een nieuwkomer wordt belaagd en dat het op vechten uitdraait. Dit gebeurt vaak wel als de nieuwkomer al volwassen is en denkt dat hij vanaf dag 1 bovenaan staat in de pikorde. Vaak wordt hij hierin door de al aanwezige katten gecorrigeerd en als hij wijs is neemt hij zijn verlies.

Wat als het echt niet goed gaat?

Het kan natuurlijk dat een nieuwe bewoner echt niet wordt geaccepteerd. Spreek daarom altijd met het asiel, de kittenopvang of de fokker af dat de kat terug mag als het echt niet lukt om hem aan de reeds aanwezige katten te laten wennen. Een goede fokker neemt een kitten of herplaatser in dat geval zonder problemen terug en betaalt de vergoeding terug. Met asielen kun je vaak een gewenningsperiode van 14 dagen afspreken. Soms lukt het gewoon niet, al doe je nog zo je best. Sommige katten zijn nu eenmaal liever alleen en soms klikt het gewoon niet. Katten zijn soms net mensen.

Mijn kat verzekeren voor dierenartskosten, is dat aan te raden?

Wanneer je een kat in huis neemt dan ben je verantwoordelijk voor het welzijn en de gezondheid van het dier. Als je kat ziek is dan hoor je met hem naar de dierenarts te gaan. Er zijn helaas nog steeds mensen die het daar niet zo nauw mee nemen. Het is ‘maar’ een kat, als hij doodgaat dan halen we wel weer een andere uit een asiel of een kitten bij de buren van een straat verderop. Dat is niet de mentaliteit die je kat verdient. Een kat die bij jou woont heeft recht op goede zorg en de dierenarts hoort daar gewoon bij. Je kunt voor de dierenarts een verzekering afsluiten.

Sluit de verzekering af als de kat nog jong is

Wanneer je een kitten in huis krijgt en je overweegt een dierenartsverzekering, sluit deze dan direct af. Voor een oudere kat betaal je namelijk sowieso een hogere premie. Als de kat een chronische aandoening heeft zijn de kosten nog hoger. Dit is natuurlijk logisch, omdat vooraf al duidelijk is dat de kat meer medische zorg nodig zal hebben dan wanneer hij gezond zou zijn. Het is verstandig om verzekeringen te vergelijken voordat je er eentje afsluit. Er kan verschil zitten in de te betalen premie maar ook in de dekking van de verzekering.

Dure behandelingen worden vaak niet vergoed

Steeds meer verzekeringen vergoeden dure behandelingen niet of maar gedeeltelijk. Gebitsbehandelingen zijn hier een goed voorbeeld van. De kosten hiervoor zijn hoog. Veel katten krijgen op een bepaald moment in hun leven problemen met hun gebit. Dierenartsen willen graag de suggestie wekken dat dit een typisch probleem is voor raskatten, maar ook rasloze katten kunnen gebitsproblemen krijgen. Als je kat voor een gebitsbehandeling naar de dierenarts moet, informeer dan vooraf goed wat de kosten zijn en kijk je polis na om te zien wat er vergoed wordt. Als je twijfelt kun je natuurlijk ook contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij.

Vooraf sparen voor de dierenarts

Steeds meer mensen sluiten geen verzekering meer af maar leggen een spaarpot aan voor de dierenartskosten. Je moet dan natuurlijk het geluk hebben dat je de eerste jaren geen of weinig kosten hebt. Maar als je de maandpremie voor een verzekering, die doorgaans boven de 10 euro ligt, een paar jaar opzij legt dan heb je al snel genoeg voor die kostbare gebitsbehandeling als je kat die nodig heeft. Daar komt bij dat de premie omhoog gaat naarmate de kat ouder wordt. Sommige behandelingen worden niet meer vergoed als de kat een bepaalde leeftijd heeft bereikt omdat dit dan onder de ‘normale ouderdomsgebreken’ valt.

Hoe herken ik een goede kattenfokker?

Als je op zoek bent naar een raskat met stamboom dan kom je automatisch bij een fokker terecht. Een fokker heeft een bij een vereniging geregistreerde cattery. De naam van de cattery wordt, samen met de naam van de kat, op de stamboom vermeld. Die krijg je mee als de kat verhuist, alsmede een door de vereniging afgegeven eigendomsbewijs. Maar het feit dat een fokker is aangesloten bij een vereniging en de kittens ‘met papieren’ worden verkocht, maakt een fokker nog geen goede fokker.

Ga altijd op bezoek bij de fokker

Koop nooit een kitten ‘op zicht’. Ga langs bij de fokker voor een persoonlijke ontmoeting. Tijdens zo’n bezoek kun je een indruk krijgen van hoe de fokker de cattery beheert. Kittens horen in huis op te groeien en dus niet in een kooi of in en schuur. Hooguit kan de fokker ervoor kiezen om kittens de eerste weken in een werpkist of rennetje te laten verblijven, dit is voor hun veiligheid. De moederpoes hoort 24/7 bij haar kittens te kunnen om ze te verzorgen. Een gezond kitten maakt en levendige indruk, heeft geen vieze oogjes en neusje en heeft een gezonde vacht. Als je het kitten oppakt mag het katje niet mager aanvoelen.

Een schone omgeving

In een cattery zijn vaak meerdere katten aanwezig. Dat betekent dat je geen op en top schoon huis binnen zult stappen. Dat er haren rond dwarrelen is dan ook geen reden om af te haken. Maar de vloeren moeten wel schoon zijn en er moeten voldoende schone kattenbakken aanwezig zijn. Een goede fokker zorgt ervoor dat het huis aan kant is en dat de bakken kort voordat het kittenbezoek arriveert nog even worden geschept.

Zorg dat je een gezond kitten mee naar huis krijgt

Op de dag van de verhuizing ben je natuurlijk opgewonden dat je nieuwe huisgenootje bij je komt wonen. Wordt het kitten opgehaald of gebracht, let er dan op dat het katje ook nu een gezonde indruk maakt. Als er toch problemen zijn in de eerste dagen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de fokker. De fokker is namelijk in bepaalde gevallen verantwoordelijk voor gezondheidsproblemen. Een goede fokker neemt die verantwoordelijkheid en zal eventuele dierenartskosten vergoeden. De wet Houders van Dieren stelt voorwaarden waaraan een fokker in dit soort gevallen dient te voldoen. Wel is het zo dat een kat hoe dan ook ‘levende have’ blijft waar altijd iets mee kan gebeuren. De fokker kan niet alles voorkomen en is dan ook niet per definitie aansprakelijk als het katje kort na de verhuizing ziek wordt. Maar een goede fokker staat open voor contact en geeft zo nodig advies.

Aan welke erfelijke aandoeningen kan mijn kat lijden?

Als je een kat in huis haalt dan wil je natuurlijk dat het diertje zo lang mogelijk gezond leeft. Maar net als mensen kan ook een kat aan een erfelijke aandoening lijden. Soms kan dit worden voorkomen door dragers van erfelijke ziektes uit te sluiten van de fok. Dit gebeurt natuurlijk alleen maar bij fokkers van raskatten. Rasloze katten die los buiten lopen en daar met elkaar paren kunnen natuurlijk ook erfelijk belast zijn en dit doorgeven aan hun nakomelingen. Van een rasloos katje weet je dus in principe nooit of er sprake is van een erfelijke aandoening tenzij je weet wie de beide ouders zijn.

Testen op erfelijke aandoeningen

Katten kunnen op verschillende manieren worden getest op erfelijke aandoeningen. Soms is die test heel eenvoudig. Er wordt wat wangslijm afgenomen of beetje bloed. Dit wordt opgestuurd naar een laboratorium dat vervolgens een DNA test uitvoert. Als dan blijkt dat de kat geen drager is dan weet je zeker dat deze kat bepaalde aandoeningen niet aan de nakomelingen kan doorgeven. Voor sommige aandoeningen is helaas nog geen DNA test beschikbaar. Een voorbeeld daarvan is de hartaandoening HCM. Katten die voor de fok worden gebruikt kunnen door middel van een echo worden gecontroleerd. Deze echo is echter een momentopname.

Goede fokkers doen stamboomonderzoek

Zeker als het gaat om aandoeningen waarvoor geen DNA test mogelijk is, is het belangrijk om de stamboom van beide ouders na te kijken of er mogelijk sprake is van erfelijke problemen. Als er bij voorouders hart- of nierproblemen voorkomen dan kan dit betekenen dat ook de kat in kwestie hiermee belast is, ook al heeft hij zelf geen symptomen. Sommige aandoeningen komen helaas pas op latere leeftijd aan het licht. Als er dan al gefokt is met deze dieren dan kunnen zij hun foute genen natuurlijk doorgeven.

Is de fokker aansprakelijk als mijn kat ziek wordt?

In bepaalde gevallen is de fokker aansprakelijk als een kat die je hebt gekocht ziek blijkt te zijn. Dit is het geval als de fokker had kunnen weten dat een bepaalde aandoening in de stamboom voorkomt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij epilepsie. Als jouw raskat vroegtijdig overlijdt of zijn hele leven medicijnen moet gebruiken kun je de fokker aansprakelijk stellen voor de kosten. In Nederland is het dan vaak wel zo dat alleen werkelijke kosten moeten worden vergoed. Hoge schadevergoedingen vanwege emotionele schade worden alleen in landen als de Verenigde Staten toegekend.

Ben ik een goede butler voor een kat?

De beslissing om een kat in huis te nemen wordt soms in een half uur genomen. De buurvrouw van 4 huizen verderop heeft een nestje, ze zijn zó schattig, die kittentjes, we nemen er ook eentje. Er wordt enthousiast een kattenbak gekocht, voerbakjes en speeltjes. En al met 8 weken komt de kleine poes in huis. Wat is ze leuk, wat is ze grappig en speels. Maar bedenk dat kleine poes van plan is om jou en je gezin de komende vijftien jaar, soms nog langer, gezelschap te houden. En al die jaren wil ze niet alleen jouw liefde, maar ook goed te eten en als dat nodig is de zorg van de dierenarts.

Kan een kat alleen thuis blijven?

De meeste katten kunnen zich wel alleen redden. Als je overdag werkt is een kat dan ook een betere keuze dan een hond als huisdier. Maar ook een kat heeft behoefte aan gezelschap. Als je fulltime buiten de deur werkt is het daarom het overwegen waard om 2 katten te nemen. Ze kunnen dan samen spelen en stoeien en als ze moe zijn samen slapen. Twee kittens uit hetzelfde nestje is een optie, maar ook een wat oudere kat zal het gezelschap van een kitten vrijwel altijd accepteren. Met twee katten in huis is de kans kleiner dat je kat uit verveling in de gordijnen gaat hangen of op een andere manier je interieur te grazen neemt.

Laat je kat niet vrij buiten lopen

Er zijn vreemd genoeg nog steeds mensen die het heel normaal vinden om hun kat vrij naar buiten te laten. Poes moet kunnen jagen, is het argument. Dat mag dan zo zijn, maar poes loopt buiten groot gevaar. Het aantal doodgereden katten per jaar is niet te tellen. Evenals het aantal katten dat wegloopt en waar de baasjes weken of zelfs maanden vergeefs naar zoeken. Houd je kat binnen. Dat wil zeggen: zorg ervoor dat je balkon of tuin zodanig is ingericht dat je kat op eigen terrein blijft. Zo kan ze geen overlast bij de buren veroorzaken en belangrijker nog: ze loopt niet het risico haar dood onder de wielen van een auto te vinden.

Naar de dierenarts

Je kat zal gedurende haar leven ook de dierenarts bezoeken. Ze moet jaarlijks worden gevaccineerd, hoewel je dit ook kunt vervangen door een titerbepaling waarmee soms de vaccinatie voor meerdere jaren kan worden afgetekend. Als je kat ziek is moet je met haar naar de dierenarts. Het is niet fair te denken dat poes vanzelf wel weer opknapt als het ziek zijn langer dan 1 tot 2 dagen duurt. Houd er rekening mee dat de kosten kunnen oplopen, zeker als je kat gedurende haar leven een chronische aandoening ontwikkelt. Je kunt een verzekering voor dierenartskosten overwegen, of leg een spaarpotje aan om onverwacht hogere uitgaven te kunnen betalen.

De kat wennen aan een tuigje

Steeds meer mensen komen gelukkig tot het besef dat het niet veilig is om je kat los buiten te laten lopen. De risico’s zijn vandaag de dag gewoon te groot. Sommige mensen kiezen er daarom voor om hun kat aan een tuigje in de tuin te laten. Het tuigje gaat om de buik van de kat en wordt vastgemaakt aan een lange lijn. Zo heeft poes in de tuin bewegingsvrijheid. Als de kat te ver weg wil wordt hij door de lijn tegengehouden. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de kat aangelijnd mee naar buiten te nemen zoals een hond. Sommige katten vinden dat geweldig.

Begin direct met trainen

Als je je kat wilt laten wennen aan een tuigje is het verstandig om daar direct mee te beginnen zodra je je kitten in huis krijgt. Een volwassen kat aan een tuigje laten wennen kan ook, maar dit is wel een wat grotere uitdaging. Houd er rekening mee dat een kitten een kleiner tuigje nodig heeft dan een volwassen kat, ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Wanneer je kat van jongs af aan went om aan een tuigje in de tuin te liggen of te worden meegenomen voor een wandelingetje dan is de kans groot dat hij dit zijn hele leven zal blijven waarderen.

Maak geen lange wandelingen met je kat

Een kat is geen hond. Hij houdt daarom meestal niet van lange wandelingen. Katten kunnen grote afstanden afleggen, maar daar nemen ze doorgaans wel de tijd voor. Kan een hond met gemak een uur achter elkaar lopen, voor een kat is dat geen optie. Als je je kat mee uit wandelen wilt nemen dan is een blokje om van hooguit een kwartier echt wel genoeg.

Kies altijd voor een tuigje met veiligheidssluiting

Als je je kat aan een tuigje in de tuin laat rondstruinen, kies dan altijd voor een tuigje met veiligheidssluiting. Hier kan de kat zich als hij klem komt te zitten uit bevrijden doordat de sluiting los schiet als er druk op komt te staan. Zo voorkom je dat je kat zich ‘ophangt’ als hij toch probeert te ontsnappen bijvoorbeeld door over de schutting te klimmen. De kat kan er dan dus alsnog vandoor, maar dat is natuurlijk altijd beter dan dat hij stikt. Veel mensen zetten daarom de tuin af met kattenschrikdraad, zo krijgt je kat een ‘waarschuwing’ als hij probeert om uit te breken.

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.